Behandelingen & onderzoeken

CT-scan van de urinewegen

Een CT-scan is een onderzoek, waarbij met röntgenstralen afbeeldingen worden gemaakt van dwarsdoorsneden van een deel van het lichaam.

De opnamen die door de CT-scanner worden gemaakt, geven een driedimensionaal beeld. Met de scan kan de arts afwijkingen aan de bloedvaten, organen of botten beter opsporen of beter in beeld krijgen.

Voorbereiding

Water drinken

1 uur voorafgaand aan het onderzoek drinkt u thuis 3 glazen water. Na het drinken van deze 3 glazen water mag u pas weer naar het toilet, nadat het onderzoek is afgerond. In het ziekenhuis krijgt u voorafgaand aan het onderzoek nog meer water te drinken.

Graag van tevoren aangeven

 • Bent u zwanger? Breng uw arts dan voor het onderzoek hiervan op de hoogte. Het is beter om uw ongeboren kind niet aan röntgenstraling bloot te stellen.
 • Heeft u al eens een allergische reactie gehad op een röntgencontrastmiddel? Meld dit dan ruim voor het onderzoek plaatsvindt bij uw behandelend arts.
 • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
 • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

CT-scan met contrast

Geeft u borstvoeding?

Het contrast dat u krijgt toegediend voor een CT-onderzoek wordt voor minder dan 1% uitgescheiden in de moedermelk. Contrast lijkt geen schadelijke gevolgen te hebben voor baby's die borstvoeding krijgen. Wilt u niet dat uw baby deze minimale hoeveelheid contrast binnenkrijgt? Dan kunt u de borstvoeding tot 24 uur na het onderzoek afkolven en weggooien.

Nierfunctie

Komt u voor een CT met contrast? Dan is het noodzakelijk dat uw nierfunctie bij ons bekend is, uiterlijk 48 uur voor de afspraak. Als u hiervoor een labformulier heeft ontvangen van de arts, verzoeken wij u om zo spoedig mogelijk te gaan prikken.

Als de nierfunctie niet bekend is, kan het onderzoek niet doorgaan! Mocht u twijfelen of het bekend is, neem dan gerust contact met ons op.

Jodiumhoudende contrastmiddelen

Bij sommige CT-onderzoeken krijgt u via een infuus in uw arm contrastvloeistof toegediend. Deze vloeistof zorgt ervoor dat bepaalde organen beter zichtbaar zijn op de scan. We weten dat dit contrastmiddel in zeldzame gevallen kan leiden tot een allergische reactie en/of nierschade. Om dit te voorkomen, stellen we u een aantal vragen, voordat we beginnen met het onderzoek. In sommige gevallen nemen we ook bloed af om eventuele risicofactoren op te sporen.

Wat als er risicofactoren gevonden worden?

Als blijkt dat er risicofactoren aanwezig zijn, kan het zijn dat u op de dag van het onderzoek in het ziekenhuis wordt opgenomen. In het ziekenhuis krijgt u een infuus om nierschade of een allergische reactie te voorkomen.

Ondervulling

Ondervulling wil zeggen dat er minder vocht in de bloedvaten aanwezig is. Bij ondervulling is de kans op nierproblemen na een CT-onderzoek met contrast groter.

Neemt u contact op met uw behandelend arts als u:

 • de dag voorafgaand aan het onderzoek of op de dag van het onderzoek last heeft (gehad) van ernstige diarree/ernstig braken of/en
 • langer dan 3 dagen voorafgaand aan het onderzoek absolute bedrust heeft gehad.

Ontstekingsremmende pijnstillers

Neem 12 uur voor het onderzoek geen ontstekingsremmende pijnstillers in. Heeft u toch ontstekingsremmende pijnstillers binnen 12 uur voor het onderzoek ingenomen? Geef dit dan aan. Het kan zijn dat het onderzoek naar een later tijdstip wordt uitgesteld.

Bloed- en/of urineonderzoek

Jodiumhoudend contrastmiddel heeft voor een aantal uren invloed op de uitslag van laboratoriumonderzoek. Als u na het CT-onderzoek met contrast nog voor bloed- of urineonderzoek moet, dan dient u rekening te houden met een wachttijd van minimaal 4 uur tussen het CT-onderzoek en de afname van bloed en/of urine.

Verhinderd voor uw afspraak?

Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Onderzoek

 • De radiologisch laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de kamer waar het onderzoek plaatsvindt. Als het nodig is, vraagt hij u om u gedeeltelijk uit te kleden. De laborant stelt u voorafgaand aan het onderzoek een aantal vragen en vertelt u tijdens het onderzoek wat er gaat gebeuren.
 • Daarna neemt u plaats op de onderzoekstafel. De laborant loopt de kamer uit, maar hij kan u wel zien. U kunt met hem praten via de intercom. De onderzoekstafel wordt langzaam door de opening in het midden van het apparaat geschoven. Zo nodig vraagt de laborant u tijdens het onderzoek even uw adem in te houden.
 • Soms krijgt u via een infuus in uw arm contrastvloeistof toegediend. Deze contrastvloeistof zorgt ervoor dat bepaalde organen beter zichtbaar zijn op de scan. Na het inspuiten van de contrastvloeistof kunt u een warm gevoel in uw keel en soms ook in uw onderbuik krijgen. Dit gevoel verdwijnt na een paar minuten.
 • Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen.
 • Het onderzoek duurt 10 tot 25 minuten. Als het onderzoek klaar is kunt u naar huis, tenzij u bent opgenomen in het ziekenhuis. Dan wordt u naar de afdeling teruggebracht.
CT-scan

Nazorg

Is er bij u een CT-scan met contrast gemaakt?

Als u voor de CT-scan contrastmiddel heeft gekregen, is onderstaande belangrijk:

 • U moet de rest van de dag meer drinken dan normaal. Hierdoor kan het contrastmiddel uw lichaam sneller via de urine verlaten. Let op: overleg met uw behandelend arts als u een vochtbeperking heeft.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts.

Expertise en ervaring

Dit is een onderzoek van het specialisme Radiologie. De radiologen gebruiken vier soorten onderzoek om afwijkingen in het lichaam goed in beeld te brengen: röntgenonderzoek, echografie, CT-scan en MRI-onderzoek.

De radiologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben brede ervaring, in het bijzonder met onderzoeken naar borstkanker, longziekten, maag-darm-leveraandoeningen en complexe radiologische behandelingen zoals dotterbehandelingen. Zij gebruiken hierbij de nieuwste radiologische technieken en behandelingen.

Daarnaast zijn onze specialisten betrokken bij meerdere wetenschappelijke projecten en verzorgen ze de A-opleiding voor Radiologie.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Specialismen

Code BT 89-O

Terug naar boven