Behandelingen & onderzoeken

Fundusfoto

Een fundusfoto is een foto van de binnenkant van het oog. Met een fundusfoto kan de arts beoordelen of het netvlies van het oog gezond is. De foto wordt gemaakt met een speciale camera. Deze camera kan door de pupil heen in het oog kijken.

Meer over de fundusfoto

Bloedvaten zitten verspreid door het hele lichaam. Op sommige plekken, zoals bij de ogen en nieren, zijn de bloedvaten gevoeliger voor hoge bloedsuikers dan op andere plekken. Dit kan schadelijk zijn. Daarom checken we deze organen regelmatig.

Bij kinderen wordt vanaf 11 jaar iedere 1 tot 2 jaar een fundusfoto gemaakt. De kans dat er op kinderleeftijd al schade is aan de bloedvaten in het netvlies is erg klein. Mocht de arts wel afwijkingen vinden, dan wordt het kind doorverwezen naar de oogarts.

Let op: Diabetes geeft geen grotere kans dat het kind een bril moet gaan dragen. Ze hebben pas een bril nodig als er een probleem is met de lens in het oog of de vorm van het oog. Dit heeft dus niets met bloedvaten te maken.

Voorbereiding

Neem een zonnebril mee

Na het onderzoek kun je soms last hebben van het felle (zon)licht. Neem daarom altijd een zonnebril mee.

Auto rijden

Voor jongeren die zelf met de auto komen: als er oogdruppels gebruikt moeten worden tijdens het onderzoek, mag je na het onderzoek niet zelf autorijden.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor contact op met Interne Geneeskunde via T 088 320 47 00.

Onderzoek

De patiënt gaat op een stoel zitten. Vervolgens ziet hij/zij heel kort een fel licht. Dit is het moment dat de foto wordt gemaakt met een speciale camera (zie foto).

speciale camera waarmee de fundusfoto gemaakt wordt

Oogdruppels

 Soms zijn de pupillen te nauw om goed in het oog te kunnen kijken. Uw kind krijgt dan speciale oogdruppels om de pupillen wijder te maken. Hierdoor kan hij/zij nog enige tijd na het onderzoek wat wazig zien of last hebben van fel (zon)licht. Neem daarom altijd een zonnebril mee.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt een paar minuten.

Nazorg

Uitslag

Nadat de foto gemaakt is, wordt deze binnen 2 weken beoordeeld door de orthoptist van de afdeling Oogheelkunde. Mochten er afwijkingen zijn gevonden, dan wordt u gebeld door een arts van Diabetes Centraal.

Zijn er geen afwijkingen gezien? Dan wordt u niet gebeld. Geen nieuws, is dus goed nieuws.

Gerelateerde informatie

Code DC 07-O

Terug naar boven