Behandelingen & onderzoeken

Hartspieronderzoek in rust (Myocard Perfusie Spect Rust)

Bij klachten van pijn op de borst, wordt in sommige gevallen een hartspieronderzoek gedaan. Dit onderzoek bestaat in principe uit twee delen: een hartspieronderzoek bij inspanning en een hartspieronderzoek in rust. Het doel van het onderzoek is om de doorbloeding van de hartspier in beeld te brengen.

Dit onderzoek is het tweede deel van het hartspieronderzoek, het rustonderzoek (myocard perfusie SPECT rust).

Meer over hartspieronderzoek in rust (myocard perfusie spect rust)

U heeft waarschijnlijk al eerder het hartspieronderzoek bij inspanning gehad. Beide onderzoeken geven samen een compleet beeld van de doorbloeding van het hart.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn verschillende voorbereidingen nodig:

 • U moet 4 uur voor het onderzoek nuchter zijn, waarbij u niets meer mag eten of drinken. 
 • Halverwege het onderzoek moet u één boterham met vetrijk beleg (bijvoorbeeld 48+ kaas of pindakaas) eten. Wij vragen u om dit zelf van huis mee te nemen.
 • Het is belangrijk dat u alle medicijnen voor het hart inneemt zoals u gewend bent. Dit mag met een klein slokje water.
 • Maagbeschermers moeten altijd gestopt worden. In onderstaande tabel kunt u ook zien of noteren met welke medicijnen u moet stoppen.
 • Bent u diabetespatiënt? Meld dit dan tijdens het maken van de afspraak voor dit onderzoek. Dan kunnen wij hier indien nodig rekening mee houden.
Medicijn:Stoppen vanaf:
. 
  
  

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Onderzoek

Doel onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om de doorbloeding van de hartspier in rust in beeld te brengen, zodat die vergeleken kan worden met de doorbloeding tijdens inspanning. Op deze manier kan onderzocht worden of er eventueel sprake is van ischeamie (vernauwing) of infarct (afsluiting) in de kransslagaders (de slagaders rond het hart). Daarnaast kan ook de pompfunctie van het hart worden bepaald.

Verloop onderzoek

 • Inbrengen infuus: nadat u zich heeft aangemeld bij de balie van Nucleaire Geneeskunde, haalt een laborant u op uit de wachtkamer. De laborant plaatst bij u een infuus in uw arm. Het infuus is een dun flexibel buisje dat in een bloedvat geplaatst wordt. De prik die hiervoor nodig is, is ongeveer vergelijkbaar met de prik voor bloed afnemen. 
 • Toedienen radioactieve stof: nadat het infuus geplaatst is, krijgt u 2x een spray (nitroglycerine) onder de tong. Dit bevordert de doorbloeding van de hartspier. Vervolgens wordt direct een radioactieve vloeistof toegediend via het infuus. Dit zorgt ervoor dat de doorbloeding van het hart in rust zichtbaar wordt. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen.
 • Pauze: het infuus wordt verwijderd en u neemt weer plaats in de wachtkamer. De radioactieve stof heeft minstens een uur nodig om in te werken. In deze wachttijd is het belangrijk dat u iets vetrijks eet en drinkt. Daarom moet u op dat moment uw meegebrachte boterham opeten. Van ons krijgt u een beker chocolademelk. Verder mag u nog niets anders eten of drinken. 
 • Scan: tenslotte wordt u opgehaald voor de scan. Voor de scan moet kleding met metaal op de borst verwijderd worden. Kleding zonder metaal mag u aanhouden. Tijdens de scan ligt u met uw armen boven uw hoofd op de onderzoekstafel. De camera draait in stapjes om uw borst heen, dit duurt ongeveer 25 minuten. Het is erg belangrijk dat u stil blijft liggen. 
 • Vervolg: na afloop van de scan is het onderzoek klaar en mag u naar huis. De uitslag zal binnen enkele werkdagen bekend zijn bij uw specialist.
 • Totale tijd: alles bij elkaar duurt het onderzoek ongeveer 1,5 tot 2 uur.  

Uitslag

De uitslag zal binnen enkele werkdagen na het onderzoek bekend zijn bij uw specialist.

Nazorg

Direct na het onderzoek kunt u gewoon alle bezigheden verrichten die u gewend bent. Sommige mensen kunnen last van hoofdpijn krijgen na de spray (nitroglycerine) onder de tong. Mocht u daar last van hebben, dan kunt u hiervoor paracetamol innemen.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem of haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis staat onder andere bekend om zijn Hartcentrum. Het is een van de meest innovatieve hartcentra van Nederland; vrijwel alle vormen van hartklachten en hartaandoeningen worden hier behandeld. Jaarlijks worden er ruim 2.000 hartoperaties uitgevoerd. Dit is meer dan 10% van het totaal aantal hartoperaties in Nederland. Daarnaast worden er jaarlijks ruim 2400 dotterbehandelingen/diagnostische metingen en 1600 ritmebehandelingen verricht.

Het St. Antonius Hartcentrum kent een lange traditie in de behandeling van hart- en vaatziekten en staat bekend om het toepassen van nieuwe onderzoeks- en behandelmethoden. Het heeft een eigen research & development voor onderzoek naar nieuwe behandelmethoden op zowel nationaal als internationaal niveau. Artsen uit de hele wereld komen naar het St. Antonius Hartcentrum om zich te bekwamen in de nieuwste behandeltechnieken.

Een aantal specialisten van het St. Antonius Hartcentrum heeft op wetenschappelijk gebied een internationale reputatie. Het hartteam bestaat uit cardiologen en hartchirurgen. Samen bespreken zij alle hartpatiënten die naar het Hartcentrum komen voor onderzoek en/of behandeling. In het hartteam wordt bekeken welke behandeling het beste is voor de individuele patiënt. De hartteambespreking is uitgevonden in het St. Antonius en functioneert al meer dan 50 jaar in het Hartcentrum. Het is inmiddels de wereldwijde standaard.

Waarom duurt het onderzoek zo lang?

Op de Nucleaire Geneeskunde gebruiken we radioactieve stoffen om organen zichtbaar te maken.

De hoeveelheid straling is erg klein. Om toch een goed beeld te krijgen, is het nodig om lange tijd opnames te maken. Hoe langer de opname duurt, hoe meer straling de camera opvangt en hoe beter het beeld wordt.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over hart- en vaatziekten ook op de website van de Hartstichting.

Gerelateerde informatie

Code NG 40-O-2

Terug naar boven