Behandelingen & onderzoeken

Histamineprovocatietest / methacholineprovocatietest

De histamineprovocatietest of methacholineprovocatietest is een onderzoek waarbij gemeten wordt hoe prikkelbaar de luchtwegen zijn. Om dit te testen moet een prikkelende, onschadelijke stof worden ingeademd (histamine of methacholine). Vervolgens wordt gekeken hoe de luchtwegen daarop reageren.

Voorbereiding

Eten en drinken

U hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn. Dit wil zeggen dat u van tevoren mag eten en drinken wat u wilt.

Medicijnen

Neem 24 uur voor dit onderzoek de volgende medicijnen niet in:

  • Luchtwegverwijdende medicijnen
  • Anti-allergiemedicijnen

Afspraak

Wij verzoeken u om 10 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn in verband met de administratieve afhandeling. U kunt dan daarna rustig aan het onderzoek beginnen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Onderzoek

U gaat voor het onderzoek in een open cabine zitten. Het onderzoek word begeleidt door een longfunctieanalist.

Inademing histamine

U krijgt een mondstuk in uw mond dat is verbonden met een meetapparaat. Door het mondstuk kunt u vrij ademen. Vervolgens plaatst de laborant een klem op uw neus om te voorkomen dat u door uw neus ademt. Bij het begin van de test zal de laborant u vragen een paar keer diep in te ademen en zo snel mogelijk uit te ademen. Het apparaat meet op die manier de werking van uw longen. Daarna inhaleert u met tussenpozen een oplopende dosis vernevelde histamine. Na elke nieuwe inhalatie wordt de test herhaald.

Benauwdheid

Aan de hand van de metingen zien we hoe uw luchtwegen reageren op de inademing van de histamine. Na inademing van de histamine kunt u wat benauwd worden, hees worden of gaan hoesten. Wanneer u klachten krijgt dan geeft de laborant u een luchtwegverwijdend medicijn, dat de klachten laat verdwijnen. Deze medicatie werkt 6 uur lang. 

Het is ook mogelijk dat u geen klachten krijgt tijdens het onderzoek. Het luchtwegverwijdend medicijn krijgt u dan aan het eind van het onderzoek.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek hoort u van uw behandelend arts. Hiervoor wordt een aparte afspraak gemaakt.

Nazorg

Na het onderzoek mag u weer naar huis. Misschien heeft u last van lichte keelpijn, prikkelhoest en/of heesheid. Dit gaat vanzelf weer over. Soms ervaart u nog klachten van de geleverde inspanning ook deze gaan vanzelf weer over.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, longontsteking, sarcoïdose, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2.000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code LON 02-O

Terug naar boven