Behandelingen & onderzoeken

Hyperventilatieonderzoek

Met een hyperventilatieonderzoek wordt bepaald of een verkeerde manier van ademhalen de oorzaak is van de klachten die iemand heeft. Tijdens het onderzoek wordt gemeten hoe vaak per minuut iemand ademt en hoeveel koolzuur hij/zij uitademt.

Voorbereiding

Er is voor dit onderzoek geen speciale voorbereiding noodzakelijk. U kunt van tevoren eten en drinken wat u wilt. Ook kunt u de medicijnen gebruiken die u gewend bent, tenzij de laborant iets anders met u heeft afgesproken.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

 • Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de afdeling Longfunctie-onderzoek. Als u aan de beurt bent, neemt de laborant u mee naar de onderzoekskamer. Daar staat allerlei onderzoeksapparatuur opgesteld.
 • U neemt plaats in een stoel en krijgt van de laborant een korte vragenlijst. Het kost ongeveer 5 minuten om deze in te vullen.
 • Omdat u tijdens het onderzoek niet door uw neus mag ademen, plaatst de laborant een klem op uw neus. In uw mond krijgt u een mondstuk dat is verbonden met een meetapparaat. Door dit mondstuk kunt u vrij ademen.
 • De laborant vraagt u om gedurende een bepaalde tijd sneller en dieper te ademen dan gewoonlijk. Het apparaat meet hoe snel en hoe vaak u per minuut ademt en hoeveel koolzuur u daarbij uitademt.
 • Als u vragen heeft, stelt u deze tijdens het onderzoek dan gerust aan de laborant.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Het is niet pijnlijk, wel enigszins inspannend.

Uitslag onderzoek

Als de test is afgerond, kunt u direct door naar de behandelend arts voor de uitslag. Daarna kunt u gewoon weer naar huis.

Nazorg

Thuis kunt u weer doen wat u gewend bent.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, longontsteking, sarcoïdose, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2.000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Aandoeningen

Specialismen

Code LON 04-O

Terug naar boven