Behandelingen & onderzoeken

IJzerinfuus

Een ijzerinfuus wordt gegeven bij een ijzertekort als behandeling met tabletten niet of niet snel genoeg werkt of wanneer deze niet word verdragen.

Een tekort aan ijzer kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen nemen minder makkelijk ijzer op of verliezen ijzer door bijvoorbeeld een bloeding. Het kan ook zijn dat de ijzerbehoefte van het lichaam hoger is, bijvoorbeeld bij een zwangerschap. Jaarlijks worden op de dagbehandeling ongeveer 800 ijzerinfusen gegeven. 

Meer over ijzer

Samen met vitamine B12, foliumzuur en een aantal hormonen zorgt ijzer voor de productie van rode bloedcellen. De rode bloedcellen zijn onder andere verantwoordelijk voor het zuurstoftransport in het lichaam. Ze bevatten een eiwit genaamd hemoglobine, waaraan zuurstof zich kan binden. Een tekort aan ijzer veroorzaakt op den duur een tekort aan rode bloedcellen, waardoor het lichaam minder zuurstof kan transporteren naar de organen. Dit kan vermoeidheids- en benauwdheidsklachten veroorzaken.

In de meeste voedingsmiddelen komt ijzer voor, maar ze bevatten niet allemaal evenveel ijzer. Varieer daarom goed in uw voeding. Een aantal producten zijn heel belangrijk voor de dagelijks benodigde hoeveelheid ijzer. Dit zijn vlees, vis, ei, brood, aardappelen en groente. Als uw lichaam moeite heeft met het opnemen van ijzer is een ijzerinfuus, ondanks een gevarieerd voedingspatroon, mogelijk nodig. 

Voorbereiding

Zorg ervoor dat u voor de behandeling voldoende hebt gegeten en gedronken. Verder is er voor de behandeling geen voorbereiding nodig. 

Behandeling

Hieronder leest u hoe de behandeling eruit ziet.

U wordt opgenomen op de dagbehandeling. De verpleegkundige meet uw bloeddruk en temperatuur en brengt een infuusnaald in. De snelheid van het ijzerinfuus wordt in het begin langzaam opgebouwd. Dit doen we om goed te observeren hoe uw lichaam op het ijzer reageert. Indien u geen klachten ervaart wordt de snelheid steeds iets verhoogd, tot de normale inloopsnelheid. Het ijzerinfuus loopt daarna in een klein halfuur in. Daarna blijft u nog een halfuur ter observatie op de dagbehandeling waarbij de infuuslijn wordt schoongespoeld. De behandeling duurt in totaal ongeveer een uur en drie kwartier. 

Nazorg

Hieronder leest u meer over wat u na de behandeling kunt verwachten.

Een enkele keer zien we dat iemand klachten ervaart van het ijzerinfuus. Deze klachten kunnen bij iedereen verschillend zijn. U kunt denken aan hoofdpijn, misselijkheid, een drukkend gevoel op de borst of de rug en benauwdheid. Wanneer u klachten ervaart stoppen wij direct het infuus. Vaak gaan de klachten dan ook vanzelf weer weg. Dit is ook de reden waarom wij de snelheid langzaam opbouwen. Zorg ervoor dat u door iemand opgehaald kan worden, voor het geval u klachten krijgt van het infuus. Na het ijzerinfuus kunt u in principe alles doen. Het duurt ongeveer een week voordat u een effect kan merken. Dit komt omdat het ijzer even zijn werk moet doen in het lichaam. U hoort van uw arts of u na het ijzerinfuus eventueel door moet gaan met uw ijzertabletten of dat u moet stoppen. 

Expertise en ervaring

De internisten van het St. Antonius behandelen klachten zoals (langdurige) koorts, gewichtsverlies, chronische vermoeidheid, hoge bloeddruk, aderverkalking, infecties en vele andere ziekteverschijnselen en aandoeningen. 

Ook zijn de internisten gespecialiseerd in deelspecialismen, zoals:

  • stofwisselingsstoornissen, afwijkingen in de hormoonhuishouding, schildklieraandoeningen en diabetes (endocrinologie);
  • diabetes (diabetologie);
  • kanker (oncologie);
  • ouderengeneeskunde (geriatrie);
  • ziekten van bloed, beenmerg en lymfeklieren, bloedarmoede (hematologie);
  • nierziekten en nierfunctiestoornissen (nefrologie);
  • vaatziekten en cholesterolproblemen (vasculaire geneeskunde).

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code INT 17-B

Terug naar boven