Behandelingen & onderzoeken

Laserbehandeling bij glaucoom

Selectieve lasertrabeculoplastiek (SLT)

Bij glaucoom is de oogdruk verhoogd. De selectieve lasertrabeculoplastiek (SLT) is een laserbehandeling die bij glaucoom kan worden gebruikt. Het gebruik van deze laser zorgt vaak voor een goede daling van de oogdruk. Ook wanneer oogdruk-verlagende oogdruppels, tabletten en/of eerdere laserbehandelingen niet genoeg oogdrukdaling geven, kan SLT een goede optie zijn.

De behandeling heeft als doel om de oogdruk laag te houden. Tijdens de behandeling wordt daarom met een dunne laserstraal (laserlicht) de afvoer van kamerwater verbeterd. Hiermee kunnen gezichtsveld en gezichtsscherpte helaas niet worden verbeterd, maar wel worden behouden. De behandeling helpt dus om verdere achteruitgang van deze onderdelen te voorkomen.

Meer over de diagnose 'glaucoom'

In het oog wordt vocht (kamerwater) aangemaakt voor de voeding van het hoornvlies en de lens. Dit kamerwater verlaat het oog ongemerkt via een afvoer. Deze afvoer bevindt zich op de grens van het oogwit en het gekleurde deel van het oog, de iris. 

Als de afvoer minder goed werkt, kan het kamerwater moeilijker weg en neemt de druk binnen het oog toe. Deze druk beschadigt langzaam de oogzenuw. Uiteindelijk merkt u dit doordat er stukken uit uw beeld (gezichtsveld) verdwijnen. Nog later wordt ook de gezichtsscherpte minder. Deze ziekte heet glaucoom en is onomkeerbaar. Dit betekent dat het niet te genezen is, maar alleen kan worden vertraagd.

Vormen van glaucoom

Er bestaan 2 vormen van glaucoom:

  1. open kamerhoek glaucoom
  2. gesloten kamerhoek glaucoom

Bij u gaat het om de eerste vorm: open kamerhoek glaucoom.

Voorbereiding

Hieronder leest u meer over wat u voor de laserbehandeling moet doen of regelen.

Medicijnen

Als u oogdrukverlagende druppels en tabletten gebruikt, moet u dat ook op de dag van behandeling en na de behandeling blijven doen. Ook bloedverdunnende medicijnen mag u gewoon blijven gebruiken.

Daarnaast is het belangrijk om bij ieder ziekenhuisbezoek een bijgewerkt medicatieoverzicht mee te nemen. Dit overzicht is verkrijgbaar bij uw apotheek.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

De laserbehandeling vindt plaats in een donkere ruimte. U zit op een stoel, waarbij uw kin rust op een steun en uw voorhoofd leunt tegen een band.

  • Uw oog wordt verdoofd met oogdruppels. Hierdoor voelt u niets van de contactlens die daarna op uw oog wordt geplaatst.
  • Via de contactlens worden met laserlicht ongeveer 100 kleine laserstralen op het afvoersysteem van het oog geplaatst. Hierdoor worden de kanaaltjes van de afvoer open getrokken en kan kamerwater het oog gemakkelijker verlaten.

Duur van de behandeling

De laserbehandeling is pijnloos en duurt ongeveer 10 minuten.

Naar huis

Door de oogdruppels en de behandeling is uw zicht tijdelijk minder. U kunt daarom na de behandeling niet meteen zelf autorijden. Als u na de behandeling even wacht totdat uw zicht weer normaal is, dan kan u wel weer autorijden. Fietsen of wandelen is over het algemeen geen probleem na deze laserbehandeling.

Nazorg

Na de laserbehandeling gelden geen specifieke leefregels. Soms is het behandelde oog wel enkele dagen gevoelig, vooral voor licht. Hieronder leest u meer over oogdruk-verlagende medicijnen, de controle-afspraak en het resultaat van de behandeling.

Oogdruk-verlagende druppels en tabletten

Als u oogdruk-verlagende druppels en/of tabletten gebruikt, moet u hier gewoon mee doorgaan. U heeft ook een recept meegekregen voor druppels. Daarmee start u na de laserbehandeling gedurende 1 week.

Controle

Na de laserbehandeling vindt een controle plaats op de polikliniek. De oogarts zal u vertellen binnen welke periode u voor controle moet komen. Het duurt ongeveer 2 maanden voordat de laserbehandeling effect heeft. Vaak geeft het een goede drukdaling, maar helaas is dat niet bij iedereen het geval. Als het nodig is, kan de laserbehandeling later worden herhaald.

Resultaat

Een SLT-behandeling is na afloop vanaf de buitenkant van het oog niet zichtbaar. Een laserbehandeling is veilig, maar niet altijd effectief. Als het nodig is, kan de laserbehandeling later worden herhaald.

Expertise en ervaring

De oogartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben veel ervaring met de behandeling van oogheelkundige klachten. U kunt bij ons terecht met klachten zoals staar (cataract), afwijkingen van het netvlies (medische retina en maculadegeneratie), het zien van vlekken en flitsen, scheelzien (strabismus), traan- en traanwegklachten, hoornvliesaandoeningen (corneopathologie), suikerziekte in het oog, verhoogde oogdruk in de oogbol(glaucoom) en kinderoogheelkunde.

Onze oogartsen werken nauw samen met technisch oogheelkundig assistenten (TOA), optometristen, orthoptisten en contactlensspecialisten. Kinderen tot en met 12 jaar met klachten worden door de huisarts naar de orthoptist verwezen, waarbij ook de oogarts zal kijken naar de klachten.

Ook kunt u bij ons terecht voor CBR-keuringen en contactlenzen.

Contact met lotgenoten

De Patiëntengroep Glaucoombelangen van de Oogvereniging is een vereniging waar u terecht kunt voor lotgenotencontact en verdere praktische informatie over glaucoom. U kunt contact opnemen via:

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel deze dan tijdens het spreekuur.

Als het nodig is, kunt u ook altijd contact opnemen met de polikliniek via T 088 320 22 00. We zijn bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag van 08.30 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 16.15 uur. Op dinsdag en donderdag zijn wij alleen bereikbaar tussen 08.30 uur en 12.00 uur.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Aandoeningen

Specialismen

Code OOG 41-B

Terug naar boven