Behandelingen & onderzoeken

Long Aspiratie Test

Bij dit onderzoek worden uw longen in beeld gebracht en onderzocht of er eten vanuit uw maag in uw longen terechtkomt. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij mensen die erg vaak een longontsteking hebben of 's nachts last hebben van benauwdheid.

Voorbereiding

Er is geen voorbereiding voor dit onderzoek.

Medicijnen

U kunt alle medicijnen gewoon innemen.

Eten en drinken

Voor het onderzoek is het belangrijk dat u een normaal ontbijt eet.

Kleding en sieraden

Bij dit onderzoek moet u 2 uur lang plat liggen. Het is handig om kleding aan te trekken waarin u gemakkelijk kunt liggen. Het is ook handig om iets te lezen mee te nemen of iets anders dat u liggend kunt doen.

Tijdens de scan mag er geen metaal in beeld zijn. Dit betekent dat u geen sieraden om kunt houden. Let er ook op dat er geen metalen knoopjes of ritsen dichtbij de ribbenkast zitten.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven. De afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Onderzoek

Verloop van het onderzoek

 • Een laborant haalt u op uit de wachtkamer. Omdat het onderzoek lang duurt, kunt u het beste op dat moment even naar de wc gaan.
 • U krijgt een bekertje met een beetje sinaasappelsap. In dit sap zit een beetje radioactieve vloeistof. Daar ziet of proeft u niets van. Deze sap drinkt u op. Daarna drinkt u een bekertje water om het nog even weg te spoelen.
 • Direct daarna moet u plat op een bed gaan liggen. U heeft een kussen, maar het bed mag niet omhoog gezet worden. Verder kunt u liggen zoals u wilt: op de zij, op de rug of op de buik. Het bed staat in de wachtkamer. Als u wat privacy wilt, kan het gordijn er om heen dicht gedaan worden.
 • Na 2 uur liggen, haalt een andere laborant u weer op. Omdat de scan lang duurt, kan het handig zijn om nogmaals even naar de wc te gaan.
 • De laborant neemt u mee naar de onderzoeksruimte. Hier komt u op een bed te liggen. Het bed wordt tussen 2 camera’s geschoven zodat uw borstkas in beeld komt. Deze camera’s komen dichtbij, maar zullen u niet raken.
 • Als eerste maakt de laborant een opname van 20 minuten. U merkt hier niets van. Bij de tweede opname draait de camera langzaam om u heen. Dit duurt 30 minuten. Op het laatst schuift de tafel nog een paar keer heen en weer. Dat duurt ongeveer 2 minuten.
 • Daarna is het onderzoek klaar en kunt u naar huis.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 3 uur: 2 uur liggen en ongeveer 1 uur opnames maken.

Nazorg

Direct na het onderzoek kunt u gewoon alle dingen doen die u gewend bent.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter om niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

Uitslag

De uitslag zal binnen een paar werkdagen na het onderzoek bekend zijn bij uw specialist.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Gerelateerde informatie

Code NG 36-O

Terug naar boven