Behandelingen & onderzoeken

Lymfeklierscan (lymfe afvloed)

Een lymfeklierscan brengt de lymfeklieren van de armen of benen in beeld. Dit onderzoek wordt meestal uitgevoerd bij mensen die last hebben van dikke benen of armen, mogelijk door een verstoorde lymfeafvloed. 

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn verder geen speciale voorbereidingen nodig.

Zwangerschap

Straling kan schadelijk zijn voor uw ongeboren kind. Als u zwanger bent, of denkt te zijn, meld dit dat zo snel mogelijk. Het is beter uw ongeboren kindje niet aan straling bloot te stellen.

Steunkousen of zwachtels

Draagt u steunkousen of zwachtels? Deze moet u vóór het onderzoek uittrekken of afdoen. Tussen scan 1 en scan 2 van het onderzoek zit een wachttijd. Ook in deze wachttijd moeten de steunkousen of zwachtels af blijven.

Nadat het onderzoek volledig is afgerond, kunt u de steunkousen of zwachtels weer aantrekken of omdoen. Kunt u dit niet zelf? Vergeet dan niet om een afspraak te maken om dit te laten doen.

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Doel onderzoek

Met dit onderzoek wordt de functie weergegeven van de lymfeklieren in de armen of benen. Om dit zichtbaar te kunnen maken, wordt er een radioactieve vloeistof ingespoten. Deze stof is ongevaarlijk en heeft geen bijwerkingen.

Verloop onderzoek

 • Injectie: Nadat u zich heeft aangemeld bij de balie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde, haalt een laborant u op uit de wachtkamer. U gaat op uw rug op een onderzoekstafel liggen.

  Als u komt voor uw benen, dan moet u uw schoenen en sokken uitdoen. De nucleair geneeskundige (arts) geeft u in beide voeten een injectie tussen de eerste en tweede teen en tussen de tweede en derde teen.

  Als u komt voor uw armen, dan moet u uw hand- en halssieraden afdoen. De nucleair geneeskundige geeft u in beide handen een injectie tussen de duim en wijsvinger en tussen de wijs- en middelvinger. Met deze injecties wordt een klein beetje radioactieve vloeistof in gespoten. De prik die hiervoor nodig is, kan wat pijn doen.
   
 • Scan 1: direct na de injecties wordt er een korte foto van de voeten of handen gemaakt. Daarna moet u met de voeten bewegen of met de handen knijpen. Dit zorgt ervoor dat de lymfeafvloed gestimuleerd wordt. De camera wordt vervolgens vlak boven uw bekken of borst geplaatst. De scan die volgt duurt 30 minuten. Daarbij blijft u continu een beetje met de voeten of handen bewegen, maar blijft u verder wel zo stil mogelijk liggen.
   
 • Pauze: Als u komt voor uw benen, heeft u na de eerste scan een wachttijd van ongeveer 1,5 uur. Als u komt voor uw armen, heeft u na de eerste scan een wachttijd van 2 tot 5 uur. Het is belangrijk dat u in deze tijd zoveel mogelijk blijft bewegen. U mag de afdeling tussendoor verlaten als dit u wilt.
   
 • Scan 2: na de pauze gaat u weer op de onderzoekstafel liggen. Er worden nu 4 foto’s gemaakt. De eerste duurt 1 minuut, de andere duren elk 5 minuten. Hierna is het onderzoek klaar en kunt u naar huis.

Duur onderzoek

Als u komt voor uw benen, duurt het onderzoek ongeveer 2,5 uur (inclusief wachttijd). Als u komt voor uw armen, duurt het onderzoek ongeveer 3 tot 6 uur. Het grootste deel daarvan is wachttijd. In tijd dat u moet wachten tussen de scans kunt u het ziekenhuis verlaten.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Nazorg

Direct na het onderzoek kunt u gewoon weer alle bezigheden verrichten die u gewend bent.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter om niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

De uitslag

De uitslag is binnen enkele werkdagen na het onderzoek bekend bij uw specialist.

Waarom duurt het onderzoek zo lang?

Op de Nucleaire Geneeskunde gebruiken we radioactieve stoffen om organen zichtbaar te maken. De hoeveelheid straling is erg klein. Om toch een goed beeld te krijgen, is het nodig om lange tijd opnames te maken. Hoe langer de opname duurt, hoe meer straling de camera opvangt en hoe beter het beeld wordt.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code NG 24-O

Terug naar boven