Behandelingen & onderzoeken

Maximale monddrukmeting

Bij de maximale monddrukmeting wordt gemeten wat de maximale druk is die de middenrifspier kan opbouwen bij het in- en uitademen.

Voorbereiding

Eten, drinken en medicijnen

U mag van tevoren eten en drinken wat u wilt. U kunt gewoon uw longmedicatie blijven innemen.

Afspraak

Wij verzoeken u om 15 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn in verband met de administratieve afhandeling. U kunt dan daarna rustig aan het onderzoek beginnen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Verloop van het onderzoek

 • De laborant neemt u mee naar de onderzoekskamer. Daar staat allerlei onderzoeksapparatuur opgesteld.
 • U neemt plaats in de bodybox (een soort glazen kabine) en wij registreren uw rustige ademhaling. De deur van de kabine wordt niet gesloten.
 • Hierna zal de laborant u vragen maximaal uit te ademen om vervolgens tegen een gesloten klep zo krachtig mogelijk in te ademen. Deze klep zit even afgesloten zodat de maximale inademingsdruk wordt gemeten.
 • Hierna wordt de oefening omgedraaid (eerst inademen en tegen de klep uitblazen) om de maximale uitademingsdruk te meten.
 • U herhaalt de oefeningen een paar keer. Dat zorgt ervoor dat de gemeten waardes betrouwbaar zijn.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na afloop van het onderzoek

Na het onderzoek kunt u naar huis gaan. Mogelijk bent u wat vermoeid van de oefeningen.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, longontsteking, sarcoïdose, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Specialismen

Code LON 770-O

Terug naar boven