Behandelingen & onderzoeken

Mictiecystogram

Bij een mictiecystogram worden er röntgenopnamen gemaakt tijdens het plassen. Doel van dit onderzoek is het in beeld brengen van de vorm en ligging van de plasbuis en het legen van de blaas. Om de urinewegen en de blaas goed zichtbaar te maken wordt gebruik gemaakt van contrastvloeistof.

Voorbereiding

  • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
  • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

Sieraden

Wij verzoeken u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk gesteld worden bij vermissing hiervan.

Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Voor het onderzoek

Ongeveer een half uur voor het onderzoek kunt u naar het toilet om uit te plassen. Hierna mag u niet meer plassen tot het einde van het onderzoek.

Blaaskatheter

Voorafgaand aan dit onderzoek wordt er een blaaskatheter ingebracht. Als het onderzoek plaats vindt op:

  • locatie Utrecht of Nieuwegein: u meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling Radiologie, waar de uroloog de blaaskatheter inbrengt.

Het inbrengen van een katheter gaat als volgt:
U trekt uw onderkleding uit en gaat op de onderzoekstafel liggen. U ligt op uw rug met de benen opgetrokken. De arts maakt de uitgang van de plasbuis en de omgeving ervan schoon. Dit voelt koud aan. Hierna brengt de arts aan het uiteinde van een rubberen slangetje (katheter) een glijmiddel aan. Vervolgens wordt het slangetje voorzichtig door de plasbuis naar de blaas geschoven. Het inbrengen van de katheter kan even gevoelig zijn. Het uiteinde van de katheter blijft buiten uw lichaam en wordt met een dopje afgesloten.

Onderzoek

De radiologisch laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de kamer waar het onderzoek plaatsvindt. De laborant zal u vragen de nodige kleding uit te doen.

U neemt plaats op de onderzoekstafel. De radioloog brengt de katheter in (of de katheter is al ingebracht door de uroloog). Via de katheter laat de radioloog het contrastmiddel in de blaas lopen. Tijdens het vullen krijgt u het gevoel dat u moet plassen. Wanneer de blaas vol is (u geeft zelf de grens aan) worden er foto’s gemaakt van de volle blaas. Vervolgens verwijdert de radioloog de katheter. Dit kan even een onaangenaam gevoel geven. De radioloog zal u vragen om staand te plassen in een urinebeker. Terwijl u plast, worden er foto’s gemaakt. De laatste foto’s worden gemaakt als uw blaas weer helemaal leeg is.

Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. U maakt hiervoor na afloop van het onderzoek een afspraak bij de poli waar u onder behandeling bent.

Nazorg

Na het onderzoek kan het plassen pijnlijk zijn. Soms komt er ook wat bloed mee. Dit gaat vanzelf weer over. Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. Hierdoor raakt u de contrastvloeistof snel kwijt via uw urine.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek? Stel ze dan gerust. Wij zijn bereid deze voor, tijdens en na het onderzoek te beantwoorden. Bij overige vragen kunt u contact opnemen met poli waar u onder behandeling bent.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code BT 24-O

Terug naar boven