Behandelingen & onderzoeken

Navelbreukoperatie

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies bij de navel door een zwakke plek of opening in de buikwand. Een breuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Daarom is een operatie nodig.

Afhankelijk van de grootte van de breuk en de gezondheid van de patiënt is voor de operatie een dagbehandeling of een kortdurende opname nodig.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw opname

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (bij operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Pijnstilling

Het is handig als u vooraf paracetamol koopt, zodat u dit huis heeft voor de pijnstilling na de operatie.

Vervoer

Regel voor uw dagbehandeling of opname alvast vervoer naar huis. U mag na een operatie niet direct autorijden.

Kleding, sieraden en make-up

 • Trek gemakkelijk zittende kleding aan, die u eenvoudig aan- en uit kunt trekken.
 • U mag op de operatiedag geen sieraden en/of nagellak dragen.
 • Ook mag u geen make up gebruiken.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

 • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

 • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Medicijnen

Of u bepaalde thuismedicatie wel/niet moet innemen op de dag van operatie wordt met u besproken door de anesthesioloog (verdovingsarts).

Allergieën

Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of contrastvloeistof? Vertel dit dan voordat de behandeling plaatsvindt aan de verpleegkundige.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Verdoving (anesthesie)

Bij een operatie kunt u plaatselijk of geheel verdoofd (narcose) worden. Uw arts bespreekt met u welke vorm van verdoving in uw situatie het meest geschikt is.

Informatie over de verschillende soorten verdovingen en de gang van zaken leest u op onze webpagina Onder anesthesie.

Operatie

De operatie wordt uitgevoerd via een snede op de plaats van de breuk of via een kijkoperatie. De arts heft de uitstulping van het buikvlies op. Daarna herstelt de chirurg de opening of zwakke plek in de buikwand. Daarbij verstevigt de arts de buikwand met het weefsel van de buikwand zelf of door een stukje kunststof in te hechten.

Duur operatie

De operatie duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten.

Na de operatie

Pijn

 • Na de operatie heeft u pijn rondom uw navel. Daar krijgt u pijnstillers tegen. Geeft u het gerust aan als u meer pijnstilling nodig heeft.
 • Vlak na de operatie is het raadzaam het wondgebied wat te ondersteunen met uw hand, met name bij drukverhoging (hoesten, persen).  

Naar huis

 • Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor controle. Dit kan zowel een poliafspraak als een telefonische afspraak zijn.
 • De wond is bijna altijd gehecht met oplosbare hechtingen, zo niet dan krijgt u ook een afspraak voor het verwijderen van de hechtingen mee.

Nazorg

Thuis

 • Als u eenmaal thuis bent, kunt u nog een poosje last hebben van het gebied rond uw navel. Dat is afhankelijk van de grootte van de ingreep en van uw persoonlijke situatie.
 • U kunt thuis paracetamol gebruiken (maximaal 4x daags 1000 mg), eventueel aangevuld met pijnmedicatie die u ook bij ontslag voorgeschreven heeft gekregen.

Bewegen, werken en tillen

De grootte van de operatie en uw klachten bepalen wanneer u weer met uw dagelijkse activiteiten kunt beginnen en wanneer u weer iets kunt tillen. Uw arts adviseert u hierover voordat u het ziekenhuis verlaat.

Complicaties

Complicaties treden bij deze veel voorkomende operatie weinig op. Zoals bij elke operatie is er een kans op bloedingen en infecties. Een kleine bloeding herkent u aan een blauwe plek rondom uw navel. Dat is niets om u zorgen over te maken.

Let op: Bij koorts, ziek zijn, roodheid, pijn en/of uitvloed uit de wond moet u contact met ons opnemen. Er kan dan sprake zijn van een wondinfectie.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

 • Tijdens kantooruren met de poli Chirurgie, T 088 320 19 00.
 • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

 • Tijdens kantooruren met de poli Chirurgie, T 088 320 19 00.
 • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis is één van de beste chirurgische centra van Nederland. Onze chirurgen zijn trots op de expertise in gecompliceerde chirurgische aandoeningen en zorg, maar ook op het perfectioneren van de zorg die nodig is bij veelvoorkomende, minder complexe aandoeningen. Hierbij kunt u denken aan galstenen (meer dan 600 patiënten per jaar), liesbreuken (meer dan 500 patiënten per jaar), spataderen (meer dan 1200 patiënten per jaar), aambeien en (vet)bulten.

We werken met de nieuwste onderzoeks- en behandeltechnieken en passen graag behandelingen toe die minder belastend zijn voor de patiënt. Dankzij een minder belastende ingreep verloopt het herstelproces sneller en komen complicaties minder vaak voor.

Oorzaak navelbreuk

De opening of verzwakking in de buikwand kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. De buikwand kan in de loop der jaren uitrekken door zwaar tillen, toename in lichaamsgewicht, persen bij een moeilijke stoelgang, veel hoesten, etc. Het is mogelijk dat een gedeelte van de buikinhoud door de breuk naar buiten puilt. Bij verhoging van de druk in de buik (zoals bij staan, persen of hoesten) kan er meer buikinhoud in de uitstulping komen. De breuk wordt dan groter.

Vaststellen navelbreuk

De arts kan de breuk meestal gemakkelijk vaststellen terwijl de patiënt staat. In de meeste gevallen zijn geen aanvullende onderzoeken nodig. Als er een breuk is, bespreekt de chirurg met de patiënt wat de beste behandeling is. Meestal is dit een operatie. Een breukband wordt zelden voorgeschreven.

Spoedoperatie navelbreuk

Een navelbreuk geeft vaak ongemak, een zeurend of branderig gevoel en/of pijn. Wanneer de breuk groter wordt, geeft dat meer klachten. Heel soms raakt uitpuilend weefsel (vetweefsel of darm) in de breuk bekneld. Dat doet veel pijn. Als het niet lukt het beklemde weefsel weer op zijn plaats te krijgen, dan is een spoedoperatie nodig.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code CHI 56-B

Terug naar boven