Behandelingen & onderzoeken

Nierfunctiescan (Nier Renogram)

Bij dit onderzoek wordt de werking van uw nieren in beeld gebracht. Het onderzoek kan om verschillende redenen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld om de functie van de nieren te bepalen, te zien of er een verstopping zit in een urineleider, bij nierstenen of na een operatie aan de nieren of blaas. 

Voorbereiding

Drinken in de ochtend

  • Het is belangrijk dat u vóór het onderzoek veel drinkt. Dit betekent dat u minstens een halve liter meer drinkt dan u gewend bent. Wat u drinkt maakt niet uit. Water, koffie, thee, frisdrank enz. zijn allemaal geschikt. Wel is het belangrijk dat u in de 30 minuten voordat het onderzoek begint nog een halve liter vocht binnen krijgt. Dit betekent waarschijnlijk dat u onderweg naar het ziekenhuis nog moet drinken.
  • Let op: u hoeft de urine niet op te houden. Als u moet plassen, kan dit gewoon.
  • U kunt verder gewoon eten zoals u gewend bent.

Medicatie

Bepaalde medicijnen moeten gestopt worden. In onderstaande tabel staat welke medicijnen er wanneer gestopt moeten worden. Als er een bijlage is meegestuurd met een overzicht van uw medicijnen, controleer dan goed of alle medicatie staat genoemd die u gebruikt. Neem z.s.m. telefonisch contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, indien dit niet klopt.

MedicijnenStoppen vanaf
  
  
  
  
  
  

Katheter of stoma

Als u een urinekatheter of urinestoma heeft, is het handig om een nachtzak mee te nemen.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Doel onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om de functie van de nieren weer te geven. Om dit zichtbaar te kunnen maken, wordt er een radioactieve vloeistof in een bloedvat gespoten. Deze stof is ongevaarlijk en u voelt er niets van.

Het onderzoek verloopt als volgt:

Infuus

Voor het onderzoek wordt er een infuus in uw arm geplaatst. Het infuus is een dun flexibel buisje dat in een bloedvat geplaatst wordt. De prik die hiervoor nodig is, is vergelijkbaar met de prik voor bloed afnemen.

Scan

Als u opgehaald wordt voor de scan, moet u eerst nog een keer naar het toilet gaan om te plassen. Het is belangrijk dat de blaas zo ver mogelijk leeg is. Tijdens het maken van de scan komt u op de rug op een onderzoekstafel te liggen. U mag daarbij de kleding gewoon aanhouden. Wij vragen u wel een broekriem af te doen en eventueel sleutels of een telefoon uit de broekzakken te halen.

De camera staat direct onder de onderzoekstafel. Vlak voor het onderzoek krijgt u eerst een klein beetje plasmedicatie toegediend, om de nieren te stimuleren. Daarna wordt er een radioactieve vloeistof in het infuus in uw arm gespoten. Op dat moment wordt ook direct de eerst scan gestart. Deze scan duurt 21 minuten. Het is belangrijk dat u daarbij goed stil blijft liggen. Na 21 minuten moet u nog een keer naar het toilet gaan om te plassen. Aansluitend wordt nog een foto van 3 minuten gemaakt.

Late foto

Vaak is het nodig om na ongeveer 45 minuten wachten, nog een foto van uw nieren te maken. Dit weten we pas zeker als het eerst deel van het onderzoek klaar is. De laborant zal u vertellen of dit wel of niet nodig is. In de 45 minuten wachttijd mag u eventueel de afdeling even verlaten. De foto zelf duurt 3 minuten.

Totale tijd

In totaal duurt het onderzoek ongeveer 2 – 2,5 uur.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Nazorg

Direct na het onderzoek kunt u gewoon alle bezigheden verrichten die u gewend bent. Houd er wel rekening mee dat u de rest van de dag nog wat vaker naar het toilet zal moeten gaan, vanwege de plasmedicatie die u gehad heeft. Let er ook op dat u in de 4 uur na het onderzoek niet teveel drinken in één keer neemt. Normale hoeveelheden drinken, verspreid over de tijd, mag zeker wel.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem of haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

De uitslag

De uitslag zal binnen enkele werkdagen na het onderzoek bekend zijn bij uw specialist.

Waarom duurt het onderzoek zo lang?

Op de nucleaire geneeskunde gebruiken we radioactieve stoffen om organen zichtbaar te maken. De hoeveelheid straling is erg klein. Om toch een goed beeld te krijgen is het nodig om lange tijd opnames te maken. Hoe langer de opname duurt, hoe meer straling de camera opvangt en hoe beter het beeld wordt.

Meer informatie

Bij Nucleaire Geneeskunde gebruiken we radioactieve stoffen om organen zichtbaar te maken. De hoeveelheid straling is erg klein. Om toch een goed beeld te krijgen is het nodig om lange tijd opnames te maken. Hoe langer de opname duurt, hoe meer straling de camera opvangt en hoe beter het beeld wordt.

Code NG 27-O

Terug naar boven