Behandelingen & onderzoeken

NO-meting

Bij een NO-meting wordt de hoeveelheid stikstofmonoxide gemeten in de lucht die wordt uitgeademd. Bij infecties aan de longen en/of luchtwegen of actief astma is de NO-waarde verhoogd. Met het onderzoek kan dus een eventuele infectie of actief astma worden opgespoord.

NO (spreek uit: en-oo) is de scheikundige naam voor stikstofmonoxide. Daarom heet het onderzoek NO-meting.

Voorbereiding

Inspanning

Op de ochtend van het onderzoek mag u zich niet zwaar inspannen. Dus bijvoorbeeld niet sporten of zware huishoudelijke klussen doen. Om dezelfde reden mag u ook niet op de fiets naar het ziekenhuis komen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

  • U gaat zitten in een stoel en krijgt een mondstuk in uw mond. Het mondstuk is verbonden met een meetapparaat.
  • Na wat rustige ademhalingen vraagt de laborant u om een aantal keer op een bepaalde manier in- en uit te ademen. Na een korte pauze wordt deze oefening nog een paar keer herhaald.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

De uitslag

U krijgt de uitslag van de test van uw behandelend arts, of telefonisch.

Nazorg

Na het onderzoek

Na afloop kunt u naar huis en gewoon doen wat u gewend bent.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, longontsteking, sarcoïdose, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code LON 10-O

Terug naar boven