Behandelingen & onderzoeken

Poliklinische ingrepen onder plaatselijke verdoving

Sommige chirurgische behandelingen kunnen op de polikliniek gedaan worden. De patiënt krijgt een plaatselijke verdoving en wordt daarna geopereerd.

Dit kan onder andere bij:

Lees voor een goede voorbereiding op deze behandelingen onderstaande informatie én de informatie over de specifieke behandeling die u krijgt waar hierboven naar verwezen wordt.

Voorbereiding

Medicijnen

Laat vooraf uw medicijngebruik weten aan de arts of verpleegkundige. Dit geldt ook voor overgevoeligheid voor bijvoorbeeld pleisters of jodium.

Wassen en lichamelijke verzorging

  • Het is belangrijk dat u het lichaamsdeel of het gebied van de ingreep van tevoren goed wast.
  • Zorg ervoor dat bij een ingreep aan uw handen of voeten uw nagels schoon, kort en ongelakt zijn.

Kleding

Na de ingreep leggen wij soms verband aan. Daarbij is het handig als u makkelijke, ruime kleding draagt, zodat er ruimte is voor het verband.

Eten en drinken

U hoeft niet nuchter te zijn voor de ingreep, u mag vooraf gewoon eten en drinken.  

Neem geen kostbaarheden mee

Wij adviseren u juwelen en sieraden van te voren af te doen en thuis te laten.

Begeleiding en vervoer

Neem iemand mee naar het ziekenhuis om u te begeleiden. Dit is zeker handig als u niet zelf naar huis mag rijden.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

De verdoving

Wij geven de verdoving via één of meerdere verdovingsprikken rond het lichaamsdeel dat wij gaan behandelen. De verdoving blijft ongeveer een half uur tot een uur werken.

De behandeling

Zodra de verdoving gaat werken, start de chirurg de ingreep. Zodra hij of zij hiermee klaar is, hechten wij uw wond.

Duur behandeling

De duur van de behandeling is afhankelijk van het type ingreep. De arts vertelt u vooraf hoe lang uw behandeling ongeveer gaat duren.

Nazorg

De uitslag

Vaak onderzoeken wij het weggehaalde weefsel in het laboratorium. Na ongeveer 7 tot 10 dagen is de uitslag bekend. Als u voor controle op de polikliniek komt of tijdens een telefonisch controlegesprek, vertelt de arts u de uitslag.

Hechtingen

Na de ingreep krijgt u meestal oplosbare hechtingen en soms 1 of meerdere hechtingen die op een later tijdstip nog verwijderd moeten worden. Het verwijderen van deze hechtingen kan bij ons op de poli, maar mag eventueel ook bij de huisarts.

Pijn

Het kan zijn dat u pijn heeft als de verdoving is uitgewerkt. U mag dan paracetamol als pijnstiller gebruiken. Lees voor gebruik de bijsluiter goed door.

Douchen

Afhankelijk van de ingreep kan het zijn dat het gebied waar u geopereerd bent een paar dagen niet nat mag worden. Meestal geldt dit alleen voor de eerste 24 uur. Uw arts geeft u advies hierover. In de meeste gevallen kunt u met wat hulpmiddelen gewoon douchen.

Mogelijke complicaties

Gelukkig komen complicaties, zoals nabloedingen of infecties weinig voor.

Contact opnemen

Als u toch complicaties krijgt en u denkt dat ze te maken hebben met de ingreep, neem dan contact met ons op:

Tijdens kantooruren

Buiten kantooruren

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis is één van de beste chirurgische centra van Nederland. Onze chirurgen zijn trots op de expertise in gecompliceerde chirurgische aandoeningen en zorg, maar ook op het perfectioneren van de zorg die nodig is bij veelvoorkomende, minder complexe aandoeningen. Hierbij kunt u denken aan galstenen (meer dan 600 patiënten per jaar), liesbreuken (meer dan 500 patiënten per jaar), spataderen (meer dan 1200 patiënten per jaar), aambeien en (vet)bulten.

We werken met de nieuwste onderzoeks- en behandeltechnieken en passen graag behandelingen toe die minder belastend zijn voor de patiënt. Dankzij een minder belastende ingreep verloopt het herstelproces sneller en komen complicaties minder vaak voor.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code CHI 44-B

Terug naar boven