Behandelingen & onderzoeken

Röntgenfoto van de knie

Om vast te stellen of er afwijkingen aan uw knie bestaan wordt er zo nodig een röntgenfoto gemaakt. 

Met behulp van een röntgenfoto worden afwijking zichtbaar, bijvoorbeeld na een ongeval of operatie. Ook kan vastgesteld worden of er sprake is van artrose (slijtage) van de knie.

Meer over röntgenfoto van de knie

Kraakbeen

Op röntgenfoto’s is alleen het bot zichtbaar, het kraakbeen niet. De foto laat wel zien hoe groot de afstand tussen de botdelen is. Als die te klein is, kunnen we daaruit afleiden dat het kraakbeen dun is of zelfs ontbreekt. Een belangrijke aanwijzing voor artrose. Ook kunnen we zien of er ‘osteofyten’ zijn. Dit zijn botuitsteeksels die kunnen ontstaan als reactie op artrose.

Voorbereiding

U hoeft zich niet speciaal voor te bereiden op dit onderzoek. Wel is het handig als u makkelijk zittende kleding aan heeft.

Onderzoek

Een röntgenfoto wordt op de polikliniek gemaakt. U meldt zich bij de balie en neemt daarna plaats in de wachtruimte. Een medewerker haalt u op zodra u aan de beurt bent. U krijgt aanwijzingen over welke kledingstukken u uit moet doen en in welke stand u uw knie moet houden tijdens het maken van de röntgenfoto. Het maken van de foto duurt zo’n 5 tot 10 minuten.

Na het onderzoek kleedt u zich weer aan en krijgt u te horen of de röntgenfoto gelukt is.

Nazorg

De arts bespreekt met u of er afwijkingen op de foto zijn te zien. Naar aanleiding daarvan wordt zo nodig een behandelplan opgesteld.

Gerelateerde informatie

Code BT 97-O

Terug naar boven