Behandelingen & onderzoeken

Schildwachtklieronderzoek huidkanker (Sentinel Node Melanoom)

Dit onderzoek is een voorbereiding op de operatie van de lymfeklieren en wordt uitgevoerd bij mensen bij wie een melanoom (huidkanker) is verwijderd. 

Tijdens de operatie wordt een lymfeklier verwijderd, zodat deze onderzocht kan worden op eventuele uitzaaiingen. De lymfeklier die onderzocht moet worden, moet de lymfeklier zijn waar het lymfevocht vanuit het gebied van het melanoom als eerste langskomt. Dit noemen we de schildwachtklier.

Meer over schildwachtklieronderzoek huidkanker (sentinel node melanoom)

Het doel van dit onderzoek, ook wel sentinel node melanoom genoemd, is om met behulp van een scan zichtbaar te maken waar deze schildwachtklier zich bevindt. 

Voorbereiding

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om de locatie van de schildwachtklier in beeld te brengen. Dit geeft nog geen informatie of er wel of geen uitzaaiingen in deze lymfeklier aanwezig zijn.

Verloop onderzoek

  • Deel 1: nadat u zich heeft aangemeld bij de balie van Nucleaire Geneeskunde, haalt de laborante u op uit de wachtkamer. U ontbloot het deel van uw lichaam waar het melanoom heeft gezeten en gaat op de onderzoekstafel liggen. Vervolgens krijgt u een injectie met een radioactieve vloeistof rond het gebied van het melanoom. Dit gebeurt met een zeer kleine naald. De prik die hiervoor nodig is, kan een beetje pijnlijk zijn. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen. Na de injectie wordt er direct een opname gemaakt van 20 minuten. Daarna worden er nog 2 tot 4 foto’s gemaakt van het bekken en/of de oksels. Het maken van elke foto duurt 5 minuten. 
  • Pauze: na het eerste deel heeft u een wachttijd van ongeveer 1 tot 1,5 uur. In deze tijd mag u de afdeling even verlaten als u wilt.
  • Deel 2: voor het tweede deel wordt u weer in dezelfde ruimte binnen geroepen en ontbloot u hetzelfde lichaamsdeel opnieuw. Er worden weer 2 tot 4 foto’s gemaakt; het maken van elke foto duurt 5 minuten. Wanneer een lymfeklier zichtbaar is op de foto’s, wordt er een stip of kruisje op de huid gezet om de exacte locatie te markeren. Dit kruisje verdwijnt na de operatie weer, als het wordt gewassen. 
  • Vervolg: nadat de lymfeklier op de huid is afgetekend, bent u bij ons op de afdeling klaar. Tijdens de operatie wordt deze markering gebruikt om de lymfeklier op te sporen, zodat deze verwijderd en verder onderzocht kan worden.
  • Totale tijd: alles bij elkaar duurt het onderzoek ongeveer 2 tot 2,5 uur.

Uitslag

Uit dit onderzoek volgt geen uitslag. Het onderzoek is slechts een voorbereiding op de operatie, met als doel de locatie van de eerst zichtbare lymfeklier op te sporen.

Nazorg

Na het onderzoek kunt u gewoon alle bezigheden verrichten die u gewend bent. Het is wel belangrijk dat het kruisje/de stip die op uw huid getekend is, niet verdwijnt. Dit kunt u voorkomen door bijvoorbeeld niet al te strakke kleding te dragen en niet te douchen (de rest van het lichaam wassen mag wel).

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem of haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Kankercentrum is de grootste behandelaar van kanker in de regio Midden-Nederland; jaarlijks worden er ruim 3000 patiënten behandeld. Het Kankercentrum investeert voortdurend in de nieuwste technieken om patiënten zo goed mogelijk te behandelen.

Gerelateerde informatie

Code NG 59-O

Terug naar boven