Behandelingen & onderzoeken

Slokdarmfoto

Bij een slokdarmfoto wordt met behulp van röntgenstralen het functioneren van de slokdarm zichtbaar gemaakt.

Om de slokdarm op de foto’s zichtbaar te maken, krijgt u contrastvloeistof (bariumpap) te drinken.

Voorbereiding

Eten en drinken

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. U mag gewoon eten en drinken.

Let op: Als u een maagoperatie heeft gehad, dan mag u 2 uur voor het onderzoek niet eten en niet te veel drinken. Dit is belangrijk omdat uw maag anders te vol kan worden. U moet namelijk ook bariumpap drinken voor het onderzoek.

  • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
  • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

Sieraden

Wij verzoeken u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk gesteld worden bij vermissing hiervan.

Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Onderzoek

De radiologisch laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de kamer waar het onderzoek plaatsvindt. De laborant zal u vragen de nodige kleding uit te doen.

U krijgt van de radioloog een beker bariumpap. De pap is wit van kleur, heeft geen smaak en is onschuldig voor uw gezondheid. De radioloog  vraagt u een aantal keer een slok pap in de mond te nemen. U mag de pap pas doorslikken als de radioloog dit zegt. Terwijl u de pap doorslikt, worden er opnames van uw slokdarm gemaakt.

Terwijl u tegen de onderzoekstafel aan staat, wordt u gevraagd een paar keer van houding te veranderen.

Het onderzoek duurt 15 tot 20 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u gewoon eten en drinken.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. U maakt hiervoor na afloop van het onderzoek een afspraak bij de poli waar u onder behandeling bent.

Nazorg

Witte ontlasting

Uw ontlasting kan nog enkele dagen na het onderzoek wit van kleur zijn door de bariumpap. Dit is onschuldig en gaat na enkele dagen weer over.

Verstopping

De bariumpap veroorzaakt soms verstopping (obstipatie). Daarom raden wij u aan de eerste dagen na het onderzoek enkele glazen vocht extra te drinken.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek? Stel ze dan gerust. Wij zijn bereid deze voor, tijdens en na het onderzoek te beantwoorden. Bij overige vragen kunt u contact opnemen met poli waar u onder behandeling bent.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code BT 29-O

Terug naar boven