Behandelingen & onderzoeken

Slokdarm-/maagfoto bij kinderen

Bij een slokdarm-/maagfoto wordt met behulp van röntgenstralen het functioneren van de slokdarm en/of maag zichtbaar gemaakt. Om de slokdarm/maag op de foto’s zichtbaar te maken, krijgt uw kind contrastvloeistof (bariumpap) te drinken.

Voorbereiding

Eten en drinken

  • U mag uw kind vanaf 4 uur voor het onderzoek geen voeding (eten of drinken) meer geven.
  • Heeft u een zuigeling? Neem dan een flesje met speen mee.  Dit flesje wordt gebruikt voor het drinken van de bariumpap. Gebleken is dat kinderen makkelijker uit hun eigen flesje drinken.

Wat vertelt u uw kind van tevoren?

  • Hoe het onderzoek verloopt.
  • Hoelang het onderzoek duurt.
  • Dat het onderzoek geen pijn doet.

U kunt als ouder bij het hele onderzoek aanwezig zijn, mits u niet zwanger bent.

Meenemen naar het ziekenhuis

  • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
  • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

Uw afspraak verzetten of afzeggen

Kunt u niet? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door, uiterlijk 48 uur voor uw afspraak. Dan kunnen wij in uw plaats een andere patiënt helpen. In Mijn Antonius kunt u veel afspraken zelf verzetten of afzeggen. Lukt dat niet? Neem dan altijd telefonisch contact op met de poli.          

Onderzoek

De radiologisch laborant haalt u en uw kind op uit de wachtkamer en brengt u naar de kamer waar het onderzoek plaatsvindt. De laborant zal u vragen de nodige kleding bij uw kind uit te doen.

Uw kind krijgt bariumpap toegediend via een (zelf meegebracht) flesje met speen. Tijdens het drinken ligt uw kind op een tafel. Deze tafel kan gekanteld en heen en weer bewogen worden. Om na te gaan of er bij uw kind vloeistof van de maag terugloopt naar de slokdarm is het noodzakelijk om de onderzoekstafel te kantelen. Uw kind ligt dan met het hoofdje omlaag, wat vervelend kan zijn. Tijdens het drinken van de bariumpap en het maken van de foto’s staat u vlak naast uw kind.

Het onderzoek duurt 15 tot 20 minuten

Hoe kunt u uw kind helpen?

  • Probeer zelf zo rustig mogelijk te zijn; als u kalm bent, is uw kind ook rustiger.
  • Richt uw aandacht op uw kind; hij/zij heeft uw steun nodig.
  • Volg de aanwijzingen op van de laborant waar u bij uw kind kunt plaatsnemen.
  • U mag tijdens het onderzoek gerust tegen uw kind praten, een liedje zingen of voorlezen.
  • Leg tijdens het onderzoek nog eens uit wat er gebeurt.
  • Stel gerust vragen wanneer u of uw kind iets niet begrijpt.
  • Neem vertrouwd speelgoed en/of een voorleesboekje mee als afleiding. Voor een baby is voeding of een speen vaak een goede manier om het kind rustig te houden.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag uw kind weer gewoon eten en drinken.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van de behandelend arts van uw kind. U maakt hiervoor na afloop van het onderzoek een afspraak bij de poli waar uw kind onder behandeling is.

Nazorg

Witte ontlasting

De ontlasting van uw kind kan nog enkele dagen na het onderzoek wit van kleur zijn door de bariumpap. Dit is onschuldig en gaat na enkele dagen weer over.

Verstopping

De bariumpap veroorzaakt soms verstopping (obstipatie). We raden u daarom aan uw kind de eerste dagen na het onderzoek enkele glazen vocht extra te laten drinken.

Meer informatie

Vragen?

Als uw kind tijdens de voorbereiding thuis of in het ziekenhuis vragen heeft die u niet kunt beantwoorden, spreek dan af dat u deze samen zult vragen aan degene die het onderzoek doet.

Kinderwebsite

We adviseren u samen met uw kind de speciaal voor kinderen ontwikkelde kinderwebsite te bekijken. Op www.antoniuskids.nl kan uw kind op spelenderwijs kennismaken (lezen en luisteren) met ons ziekenhuis en de medewerkers. Verder zijn er fotoverhalen, filmpjes en kleurplaten. De website heeft speciale pagina’s voor kinderen van 0-6 en 6-12 jaar en voor tieners.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code BT 30-O

Terug naar boven