Behandelingen & onderzoeken

Voorbereiding bij (mogelijke) contrastreactie

Bij bepaalde onderzoeken wordt contrastvloeistof gebruikt. Sommige mensen kunnen overgevoelig zijn hiervoor. Extra voorbereiding is daarom gewenst.

Voorbereiding

Van de afdeling Voorbereiding Opname hoort u op welke afdeling van het St. Antonius Ziekenhuis u wordt opgenomen en hoe laat u zich op die afdeling kunt melden.

Prednison/prednisolon

De behandelend arts geeft u een recept mee voor 1 tablet van 25 mg prednison/prednisolon. Dit middel remt de allergische reactie die (mogelijk) bij u optreedt.

U neemt de prednison/prednisolon 12 uur voor het onderzoek in. Wanneer de inname van prednison midden in de nacht valt, neemt u de prednison voor de nacht in.

Hydrocortison

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de dagbehandeling/dagopname voor de extra voorbereiding. U krijgt een infuus in de arm, waardoor u hydrocortison krijgt toegediend. Hydrocortison is een stof die ontstekingen en allergische reacties remt.

Vervoer regelen

Na dit onderzoek mag u 24 uur lang niet deelnemen aan het verkeer. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na dit onderzoek.

Onderzoek

U wordt voor het onderzoek naar de afdeling Radiologie gebracht. Net voordat het onderzoek begint, wordt via het infuus ook het medicijn Tavegyl® toegediend. Dit is een antihistaminicum. Een antihistaminicum onderdrukt allergische reacties.

Nazorg

Na het onderzoek wordt u teruggebracht naar de Dagbehandeling/Opname waar u enige tijd ter observatie blijft.

Bijwerkingen

  • Tavegyl® kan uw reactievermogen beïnvloeden. U mag gedurende 24 uur na het onderzoek niet deelnemen aan het verkeer.
  • Tavegyl® versterkt de werking van alcohol.

Expertise en ervaring

De afdeling Radiologie heeft een breed onderzoeksaanbod. Onze radiologen hebben uitgebreide ervaring met en expertise op het gebied van verschillende diagnostische onderzoeksmethodes. Wij beschikken over geavanceerde beeldvormende technieken, waardoor we zowel hoogcomplexe als laagcomplexe zorg kunnen aanbieden.

Gespecialiseerde specialisten

Ons team bestaat uit een groot aantal radiologen die allemaal hun eigen subspecialisme hebben, zoals:

  • Abdomen (radiologisch onderzoek van de buik).
  • Cardiothoracale radiologie (radiologisch onderzoek van het hart en de longen).
  • Interventieradiologie.
  • Mammaradiologie (radiologisch onderzoek van de borst).
  • Musculoskeletale radiologie (radiologisch onderzoek van het skelet en de spieren).
  • Neuro-/hoofd- en halsradiologie.

Wat zijn antihistaminica?

Antihistaminica zijn letterlijk vertaald ‘medicijnen tegen histamine’.

Histamine is een stof die normaal in het lichaam voorkomt. De stof speelt een rol bij de afweer. Bij sommige mensen komt er te veel histamine vrij als ze in aanraking komen met bepaalde stoffen (in dit geval) contrastvloeistof. Daardoor ontstaat een reactie. Antihistaminica blokkeren de werking van histamine, waardoor u minder last heeft van de overgevoeligheidsreactie.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code BT 88-O

Terug naar boven