Specialismen & behandelcentra

Bekkenbodemcentrum

Incontinentie, ofwel ongewild urineverlies, als gevolg van problemen van de bekkenbodem is een veelvoorkomend probleem. Bij het Bekkenbodemcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis kunt u terecht met deze klachten. U kunt ons vinden op onze locaties in Utrecht en Woerden.

Op het Bekkenbodemcentrum is een multidisciplinair team werkzaam. Dit betekent dat urologen, gynaecologen, bekkenfysiotherapeuten, gespecialiseerde verpleegkundigen en polikliniek-assistentes met elkaar samenwerken. Het team zorgt ervoor dat u deskundige informatie en begeleiding krijgt; vanaf het bezoek aan de polikliniek tot aan de uiteindelijke behandeling.

Ons doel is om in 1 bezoek de oorzaak van uw klachten te achterhalen. De uroloog of gynaecoloog doet aan het einde van uw bezoek een voorstel voor de behandeling van uw klachten. Soms is er eerst nog een aanvullend onderzoek nodig.

Werkwijze

Voordat u ons bezoekt, vult u thuis een plasdagboek en een vragenlijst in via Mijn Antonius. Neem de tijd voor het invullen van deze formulieren en probeer de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Hoe meer wij over u weten, hoe beter wij in staat zijn uw klacht succesvol te behandelen.

Nadat wij uw vragenlijst hebben beoordeeld, krijgt u een afspraak op het Bekkenbodemcentrum of een afspraak met een uroloog of gynaecoloog. Dit hangt van uw klachten af. Als het nodig is, worden er gelijk aanvullende onderzoeken ingepland voor u.

Het Bekkenbodemspreekuur

Tijdens het Bekkenbodemspreekuur krijgt u een aantal onderzoeken:

  • Een plastest (uroflowmetrie). Dit is een onderzoek waarbij de patiënt moet plassen in een uroflowmeter. De uroflowmeter ziet eruit als een trechtervormig apparaat.
  • Lichamelijk onderzoeken en een kijkonderzoek van de blaas. Dit is een onderzoek waarbij de arts met behulp van een kijkinstrument (scoop) in uw blaas kijkt. De uroloog zal dit onderzoek bij u doen.
  • Een inwendig onderzoek. De gynaecoloog zal met een speculum (eendenbek) naar uw baarmoederhals kijken en deze beoordelen.
  • Ook de bekkenfysiotherapeut zal een inwendig onderzoek bij u doen om de functie van de bekkenbodemspieren te bekijken.

Behandelplan

Na het onderzoek brengen de betrokken specialisten, na overleg met elkaar, een advies uit en wordt een behandelplan opgesteld. U bespreekt met een van de artsen de diagnose en het behandelplan. De bekkenfysiotherapeut is soms bij dit gesprek aanwezig. Er worden afspraken gemaakt en, in overleg met u, worden de data voor de behandeling gepland.

Verwijzing

  • Als uit de vragenlijst blijkt dat er ook sprake is van ontlastingsverlies, is het mogelijk dat u hiervoor een aparte afspraak ontvangt. Deze wordt verstuurd via de polikliniek Chirurgie.
  • Als het nodig is, kunt u ook verwezen worden naar onze seksuoloog. Dit gebeurt altijd in overleg met u.

Aandachtsgebieden

  • Bekkenfysiotherapie: Deze therapie heeft als doel om de bekkenbodemspieren te versterken of juist te ontspannen. U leert ook om uw spieren op de juiste manier te gebruiken. De bekkenfysiotherapeut kan u adviezen geven over ademhaling, houding en beweging, blaastraining, vochtinname en toiletgedrag. Deze behandeling kan in het ziekenhuis of bij een geregistreerde bekkenfysiotherapeut dichterbij huis plaatsvinden.
  • Verpleegkundig consulent continentiezorg: Deze zorg kan u adviseren over incontinentiemateriaal (en de vergoeding hiervan), hulpmiddelen, toiletgedrag en leefregels.

Behandelingen

  • Medicijnen: deze kunnen helpen bij kwetsbare slijmvliezen, aandrangincontinentie en problemen met de darmen.
  • Een ring/pessarium: Een ring of pessarium is soms een oplossing voor klachten die komen door een verzakking. Door het pessarium wordt een verzakte blaas of baarmoeder weer op de juiste plaats gezet. Het plaatsen van een pessarium is niet altijd mogelijk. De soort verzakking en de stevigheid van de bekkenbodem spelen hierbij een rol. Soms lukt het niet om direct een pessarium aan te meten tijdens het bekkenbodemspreekuur. U zult dan een nieuwe afspraak bij de gynaecoloog krijgen.
  • Een gynaecologische of urologische operatie: Het voordeel van een operatie is dat de klachten meestal verdwijnen of in elk geval sterk verminderen. Zoals na elke operatie is er ook in dit geval een kleine kans op complicaties. Het is ook mogelijk dat de klachten na een aantal jaren terugkeren. Het is daarom belangrijk dat we samen goed nadenken en alle voor- en nadelen op een rijtje zetten voordat we tot een operatie overgaan.
Terug naar boven