Specialismen & behandelcentra

Bekkenbodemcentrum

Incontinentie, ofwel ongewild urineverlies, als gevolg van problemen van de bekkenbodem is een veelvoorkomend probleem.

Bij het Bekkenbodemcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis kunt u terecht met bekkenbodem- en incontinentieproblemen.

Multidisciplinair team

Bij het Bekkenbodemcentrum werken we met een multidisciplinair team. Binnen het team zijn onder andere urologen, gynaecologen en bekkenfysiotherapeuten werkzaam. Aan de hand van uw persoonlijke situatie bekijken we welke specialisten er bij uw behandeling nodig zijn. Zo kunnen we u de best mogelijke zorg bieden. 

Eén centrum, één poli

U kunt voor zowel onderzoek, diagnose als behandeling bij één poli terecht. U krijgt binnen één dagdeel de benodigde onderzoeken en het is mogelijk meerdere specialisten te bezoeken voor de diagnose of de behandeling. Door deze combinatieafspraken hoeft u ons dus minder vaak te bezoeken.

Werkwijze

Vragenlijst

Voordat u ons bezoekt, vult u thuis een vragenlijst in. Als u zich telefonisch heeft aangemeld, krijgt u de vragenlijst toegestuurd. Neem de tijd voor het invullen van dit formulier en probeer de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Hoe meer wij over u weten, hoe beter wij in staat zijn uw klacht succesvol te behandelen.

Uitnodiging

Nadat we uw vragenlijst hebben ontvangen, bespreken wij deze met de betrokken specialisten van het behandelteam. U ontvangt binnen 2 weken een uitnodiging voor een onderzoek en een gesprek. Na de introductie bezoekt u direct een of meer specialisten. Omdat bekkenbodemproblemen klachten aan verschillende organen kunnen geven, is soms onderzoek, advies en behandeling door verschillende specialisten noodzakelijk of gewenst.

  • Uroloog: Als de blaasklachten het belangrijkst zijn, bezoekt u de uroloog.
  • Gynaecoloog: U bezoekt de gynaecoloog als er sprake is van een verzakking.
  • BekkenfysiotherapeutDe bekkenfysiotherapeut kan u helpen als er sprake is van te slappe of juist te gespannen bekkenbodemspieren of een verkeerde coördinatie.
  • Verpleegkundig consulent continentiezorg: De verpleegkundig consulent continentiezorg kan u zo nodig adviseren over incontinentiemateriaal, toiletgedrag en leefregels.
  • MDL-arts, chirurg, seksuoloog: Als het nodig is, maken we een afspraak voor u met de MDL-arts, de chirurg en/of de seksuoloog.

Behandelplan

Na het onderzoek brengen de betrokken specialisten een advies uit dat direct wordt vertaald in een behandelplan. De arts bespreekt het behandelplan met u. De bekkenfysiotherapeut is soms bij dit gesprek aanwezig. Daarna worden er afspraken gemaakt en in overleg met u de data voor de behandeling gepland. Uw behandeling kan beginnen.

Aandachtsgebieden

U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen, waaronder:

  • Bekkenfysiotherapie: Deze therapie heeft als doel de bekkenbodemspieren te versterken of te ontspannen. U leert bovendien uw spieren anders te gebruiken. De bekkenfysiotherapeut kan u adviezen geven over ademhaling, houding en beweging, vochtinname en toiletgedrag.
  • Medicijnen: Medicijnen kunnen zinvol zijn bij aandrangincontinentie en verstopping.
  • Een ring of pessarium: Een ring of pessarium biedt soms een oplossing voor klachten door een verzakking. Door een ring wordt een verzakte blaas of baarmoeder weer op de juiste plaats gebracht. Het plaatsen van een ring is niet in alle gevallen mogelijk. De soort verzakking en de stevigheid van de bekkenbodem spelen hierbij een rol.
  • Een gynaecologische of urologische operatie: Een gynaecologische of urologische operatie behoort ook tot de mogelijkheden. Het voordeel van een operatie is dat de klachten meestal verdwijnen of in elk geval sterk verminderen. Zoals na elke operatie is er ook in dit geval een kleine kans op complicaties. Het is ook mogelijk dat de klachten na een aantal jaren terugkeren. Het is dus van belang dat we samen goed nadenken en alle voor- en nadelen op een rijtje zetten voordat we tot een ingreep overgaan.
Terug naar boven