Behandelingen & onderzoeken

Bloedonderzoek bij hartklachten

Bloed bevat veel informatie, ook over het hart. Daarom is bloedonderzoek bij (mogelijke) hartproblemen een belangrijk hulpmiddel om de juiste diagnose te stellen.

Tijdens een hartinfarct sterven er cellen van de hartspier. De dode cellen worden afgebroken. Daardoor komen er stoffen in het bloed, de hartenzymen. De hoeveelheid hartenzymen vertelt ons iets over:

Op deze pagina snel naar

Meer over bloedonderzoek bij hartklachten

  • de ernst van het hartinfarct; 
  • het tijdstip van het hartinfarct (hoe lang geleden u het hartinfarct heeft gehad).

Cholesterol

De hoeveelheid van (onder andere) LDL-(het 'slechte') en HDL-(het 'goede') cholesterol zegt iets over de kans dat u in de toekomst hart- en vaatziekten gaat ontwikkelen.

Bloedverdunners: INR

Een andere belangrijke waarde voor mensen die bloedverdunners van de trombosedienst krijgen, is de stollingsfactor: de 'INR'. De INR is een maat voor de dikte van het bloed. Hoe hoger de INR, des te dunner is het bloed. Bij sommige hartritmestoornissen of een kunsthartklep is het belangrijk dat het bloed dunner is dan normaal. Anders kunnen er bloedpropjes in het hart of op de kunstklep ontstaan, die op hun beurt weer een herseninfarct kunnen veroorzaken. Maar te hoge dosering bloedverdunners kunnen juist bloedingen veroorzaken. Daarom moet de stollingsfactor regelmatig door de trombosedienst gemeten worden.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.

Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie over het St. Antonius Hartcentrum
Kijk hier voor meer informatie over het specialisme Cardiologie
Kijk hier voor meer informatie over het specialisme Hart-longchirurgie

Code
CAR 92-B