Aandoeningen

Acute lage luchtweginfectie (bronchiolitis RSV)

Bronchiolitis is een ontsteking van de kleinste takjes van de luchtwegen, de zogenoemde bronchioli. Meestal veroorzaakt door een virus. Iedere baby of peuter kan een bronchiolitis krijgen.

Bronchiolitis is een ontsteking van de kleinste takjes van de luchtwegen, de zogenaamde bronchioli. Meestal veroorzaakt door een virus. Het RS virus is de meest voorkomende oorzaak, maar ook andere verkoudheidsvirussen kunnen bronchiolitis veroorzaken.

Op deze pagina snel naar

Meer over Besmetting

Besmetting

De virussen die bronchiolitis veroorzaken worden verspreid via druppeltjes die we uithoesten en niezen. Deze druppeltjes kunnen zich verspreiden via onze handen en voorwerpen. In ons land gaat het virus met name in de winter rond. Op scholen, dagverblijven, maar ook in de bus of een winkel kan besmetting plaatsvinden. Vaak zijn binnen een gezin meerdere mensen tegelijk verkouden.

Verdere besmetting voorkomen

Het voorkomen van besmetting binnen een gezin, schoolklas of crèche is vrijwel onmogelijk. In het ziekenhuis proberen we verdere verspreiding te voorkomen door kinderen met bronchiolitis op een isolatiebox te verplegen en het personeel draagt handschoenen en schorten over de kleding.  Bij het verlaten van de kamer moet iedereen de handen met handenalcohol nat maken (pompje op de kamer met blauwe vloestof).

Het kind moet op de kamer blijven en ook eventueel speelgoed mag niet van de kamer af. Broertjes en zusjes van één jaar of ouder mogen op bezoek komen. Als ze eenmaal bij het patiëntje binnen zijn geweest mogen ze niet meer op de rest van de afdeling komen en ze moeten na het bezoek direct naar huis.

Symptomen

De meeste kinderen met een infectie door het RS-virus of een ander virus worden alleen verkouden met wat koorts en vaak oorpijn of keelpijn. Het lijkt een soort griep die na ongeveer een week minder wordt.

Bijna alle kinderen onder de 2 jaar maken dit een keer door.  Bij sommige kinderen ontstaat bronchiolitis, een ontsteking van de kleinste takjes van de luchtwegen (de bronchioli). Kinderen met bronchiolitis moeten erg hoesten, ze klinken vol door veel slijm en kunnen benauwd zijn. Dit laatste ziet u doordat de ademhaling sneller is en aan de intrekkingen van de borst en het op en neer bewegen van de neusvleugels. Ook kan het zuurstofgehalte in het bloed laag zijn. Daarnaast is er vaak koorts en het kind voelt zich grieperig. Bij zuigelingen onder de 3 maanden kan het soms beginnen met koorts, geprikkeld gedrag en slecht drinken. Sommige heel jonge zuigelingen kunnen korte ademstops (= apneu) hebben en blauw aanlopen.

Onderzoeken

Hoewel bepaalde virussen makkelijk kunnen worden getest door wat slijm af te nemen achter uit de neus, heeft het geen gevolgen voor de behandeling. Alleen bij twijfel over de diagnose zal gekozen worden voor een test. Bij sommige kinderen wordt aanvullend ook het bloed onderzocht.

Behandelingen

Eigenlijk kennen we geen goede behandeling voor bronchiolitis. Er is geen specifiek medicijn tegen. De behandeling is dus vooral ondersteunend.

Bewaking

Baby’s jonger dan 3 maanden en kinderen die erg benauwd zijn, worden aan de monitor gelegd voor bewaking van de hartslag, de ademhaling en het zuurstofgehalte (saturatie). Dit doen we door stickers op de borst te plakken en een knijpertje met een lampje op de teen, de voet of het handje.

Zuurstof

Als het zuurstofgehalte te laag is, kunnen we extra zuurstof geven. Meestal doen we dat met een neusbrilletje. Dit is een slangetje met 2 neussprietjes, waardoor zuurstof komt in de neus. Op basis van het zuurstofgehalte in het bloed (dit meten we met het knijpertje op een teen, voet of hand) kunnen we zien of de hoeveelheid zuurstof voldoende is. Erg benauwde kinderen kunnen verwarmde lucht en zuurstof krijgen via de 'optiflow'. Met dit apparaat kan ook wat extra druk worden gegeven om de ademhaling te helpen.

Vernevelen

Sommige kinderen verbeteren op luchtwegverwijdende medicijnen die we vernevelen.

Eten en drinken

Kinderen met bronchiolitis drinken en eten meestal een stuk minder. Globaal kan worden gesteld dat kinderen boven de 3 maanden ongeveer de helft van hun normale vochtinname moeten drinken. Onder de 3 maanden wordt 2/3e deel van de normale vochtinname aanbevolen.  Om dit te bereiken, is het verstandig weer wat vaker kleinere hoeveelheden aan te bieden. De bijvoeding mag u even staken.

Als het drinken door de benauwdheid ernstig is verminderd, geven we in het ziekenhuis vaak aanvullend sondevoeding. Hierdoor droogt het kind niet uit en krijgt het voldoende voedingsstoffen binnen om te kunnen herstellen. Dit gebeurt door een slangetje dat door de verpleegkundige wordt ingebracht via de neus naar de maag.

Naar huis

De belangrijkste zaken die de kinderarts en verpleegkundige in de gaten kunnen houden, zijn de benauwdheid en de eigen vochtinname. De meeste kinderen zijn bij ontslag zeker nog niet klachtenvrij. Zo hoesten ze vaak nog wel 3 weken. Verder moeten kinderen na een ziekenhuisopname thuis nog even wennen. Slaapproblemen en wat meer huilen, zijn veelvoorkomende maar voorbijgaande problemen na een  ziekenhuisopname van een jong kind. De meeste kinderen komen na opname door een bronchiolitis ter controle nog een keer terug op de poli Kindergeneeskunde.

Expertise en ervaring

De kinderartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van diabetes, eczeem, hoofdpijn, keel-, neus- en oorproblemen, langdurige buikpijn, long- en bovenste luchtweginfecties, overgewicht, urineweg- en plasproblemen neurofibromatose type 1, ontwikkelingsachterstand, syndroom van Down, vroeggeboorten en huilbaby’s.

Verloop na de ziekenhuisopname

Een deel van de kinderen dat vanwege benauwdheid door bronchiolitis opgenomen is geweest in het ziekenhuis kan in de periode hierna bij een volgende verkoudheid opnieuw benauwd zijn. Klachten van hoesten, vol zitten en een piepende ademhaling treden dan op. De klachten kunnen verminderen met luchtwegverwijders (salbutamol puffs). De benauwdheidsklachten bij verkoudheden worden meestal in het eerste jaar na de opname steeds minder. Als ouder kun je weinig doen tegen deze benauwdheden, behalve uw kind uit de buurt houden van sigarettenrook.

Kinderwebsite

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft een speciale website voor kinderen. Kinderen van 0-6 jaar, van 6-12 jaar en tieners maken spelenderwijs kennis met het ziekenhuis en de medewerkers. Er zijn fotoverhalen, filmpjes en kleurplaten. 

www.antoniuskids.nl 

Gerelateerde informatie

Code
KIND 09-A