Behandelingen en onderzoeken Cardiologie

Steunkousen

Tijdens de operatie kunnen een of meer aders uit uw been of benen zijn gehaald om te gebruiken als ‘omleiding’ (bypass). Als dit gebeurd is, kan vocht zich op gaan hopen in uw been/benen. Om dit te voorkomen draagt u gedurende 6 weken steunkousen. 

De kousen helpen ook uw wonden te ondersteunen waardoor uw benen mooier kunnen genezen. Na 6 weken zijn de wonden meestal genezen en hebben de andere bloedvaten in het been de taak van het verwijderde bloedvat overgenomen. U hoeft de kousen dan niet langer te dragen.

Soorten steunkousen

Er zijn 2 soorten steunkousen: een korte en een lange kous. De korte kous zit tot aan de knie, de lange kous tot in de lies. Welke kous u krijgt, hangt af van de lengte van uw beenwond.

Wanneer steunkousen dragen

U draagt de kousen steeds als u uit bed bent, dus als u zit, staat of loopt. De kousen moeten gedurende de gehele dag aanblijven. Alleen als u voor langere tijd naar bed gaat , zoals ‘s nachts, trekt u ze uit. Ook tijdens het douchen laat u ze uiteraard uit.

LET OP: Vraag iemand anders de steunkous(en) aan en uit te trekken. U mag dit absoluut niet zelf doen. Dit is namelijk te belastend voor uw borstbeen.

Aantrekken steunkousen

De verpleegkundige bepaalt de juiste maat kous. De volgende instructies met afbeeldingen kunnen uw familie en/of naasten helpen bij het aantrekken van de steunkousen:

  • Steek uw hand in de kous tot aan het hielstuk. Houd het midden van het hielstuk vast en draai de kous binnenstebuiten tot aan het hielstuk.
Steek uw hand in de kous tot aan het hielstuk. Houd het midden van het hielstuk vast en draai de kous binnenstebuiten tot aan het hielstuk. Breng de kous voorzichtig aan over de voet tot aan de hiel. Pak het uiteinde van de kous vast en rol deze naar boven over het been uit. Zorg dat de kous glad zit. Trek aan het teenstuk om de kous glad om de voet te krijgen en de tenen voldoende ruimte te geven. Sla de bovenrand van de kous niet om; wanneer u dat wel doet ontstaat er namelijk een rand die de bloeds
  • Breng de kous voorzichtig aan over de voet tot aan de hiel.
Breng de kous voorzichtig aan over de voet tot aan de hiel.
  • Pak het uiteinde van de kous vast en rol deze naar boven over het been uit. Zorg dat de kous glad zit. Trek aan het teenstuk om de kous glad om de voet te krijgen en de tenen voldoende ruimte te geven.
Pak het uiteinde van de kous vast en rol deze naar boven over het been uit. Zorg dat de kous glad zit. Trek aan het teenstuk om de kous glad om de voet te krijgen en de tenen voldoende ruimte te geven.
  • Sla de bovenrand van de kous niet om; wanneer u dat wel doet ontstaat er namelijk een rand die de bloedsomloop belemmert.
  • Zorg dat de kousen goed glad zitten.

Verzorging steunkousen

  • Olieachtige crèmes en dergelijke kunnen de elastische draden van de kous aantasten. Zorg daarom dat deze niet met de kous in aanraking komen.
  • Was de kousen regelmatig op een temperatuur van 95° C. Ze mogen niet in de droger en u mag ze niet strijken.

Vragen?

Heeft u nog vragen over het dragen van steunkousen? Neem dan gerust contact op met de poli Cardiologie.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Jaarlijks voeren onze cardiologen meer dan 1000 ablaties uit. Dit maakt ons een van de grootste ablatiecentra van Nederland.
Wij maken gebruik van de meest geavanceerde apparatuur en behandelmethoden die beschikbaar zijn. Deze combinatie van expertise en moderne technologie stelt ons in staat om de beste zorg te bieden en de gezondheid van onze patiënten te verbeteren.

Lees hier meer over onze ervaring en expertise.

Gerelateerde informatie

Code CTC 05-AD

Terug naar boven