Als het chalazion langere tijd bestaat kan het onder lokale verdoving op de poli Oogheelkunde worden verwijderd.
Wat is een chalazion
Elk ooglid heeft enkele tientallen talgklieren, zowel in het boven- als in het onderooglid. Hierom kunt u 1, maar ook meerdere chalazia tegelijkertijd hebben, op verschillende locaties. Elke talgklier heeft de uitvoergang in de ooglidrand, vlak bij de wimpers. Als de uitvoergang van de talgklier verstopt raakt, kan de talg niet meer uit de klier komen. De talg hoopt zich op in het kliertje en vormt een bobbel in het ooglid. Er is spraken van een steriele ontsteking.
De bobbel kan langzaam groter en kleiner worden. Een chalazion komt vaker voor bij patiënten met rosacea (een huidaandoening) en chronische ontsteking van de ooglidranden (blefaritis).
Oorzaken en klachten
Een chalazion kan de volgende klachten geven:
- U heeft geen klachten.
- Het bultje is zichtbaar op het ooglid.
- Het bultje is voelbaar met uw vinger.
Een klein chalazion
Een groot chalazion
Bij een groot chalazion kan de bultop het oog drukken. Hierdoor kunt u klachten krijgen:
- zandkorrel gevoel in het oog;
- minder scherp zien;
- indien in het bovenooglid: het ooglid kan wat naar beneden zakken;
- gevoelige huid bij het bultje.
Soms kan er een bacterie bij de chalazion komen en ontstaat er een bacteriële infectie. Het ooglid wordt dan wel rood en pijnlijk.
Behandelmogelijkheden
Een beginnend chalazion kan vanzelf weer verdwijnen. Warme kompressen kunnen hierin helpen. Leg 2x per dag, gedurende 15 minuten, een schone warme washand of zakdoek op het ooglid met het chalazion. De washand kunt u opwarmen met heet water. Test de temperatuur op uw huid aan de binnenkant van uw elleboog, het mag geen pijn doen. Masseer het ooglid tegelijkertijd voorzichtig. In geval van een bijkomende bacteriële infectie kan er behandeld worden met antibiotica. Als het chalazion langere tijd bestaat kan het onder lokale verdoving op de poli Oogheelkunde worden verwijderd.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.