Behandelingen & onderzoeken

Cystoscopie (man)

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop. Dit is een dunne, flexibele slang waarmee de uroloog in de blaas en plasbuis kan kijken. De cystoscoop is aangesloten op een camera waardoor de patiënt op een scherm mee kan kijken.

Een cystoscopie wordt gedaan als de arts vermoedt dat er afwijkingen zijn in de plasbuis, het prostaatgebied of de blaas. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld plasproblemen en bloedverlies via de urine. Ook wordt een cystoscopie gedaan bij patiënten bij wie een blaastumor is verwijderd. De arts controleert de blaas dan specifiek op de aanwezigheid van poliepen.

Op deze pagina snel naar

Meer over cystoscopie (man)

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een uroloog of arts-assistent urologie.

Voorbereiding

Kleding

Het is het handig als u makkelijk uit te trekken onderkleding aan heeft.

Onderzoek

 • De verpleegkundige/doktersassistente haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer met toilet.
 • U kunt daar uw onderkleding uit trekken en zo goed mogelijk uitplassen. Als het niet de bedoeling is dat u voor het onderzoek uitplast, wordt u dat duidelijk gezegd.
 • Daarna gaat u de onderzoekskamer binnen en neemt u plaats op de onderzoekstafel en legt u uw benen in de beensteunen.
 • In de plasbuis wordt een gel gespoten. Dit werkt verdovend en is tegelijkertijd glijmiddel. Belangrijk is dat u probeert zo ontspannen mogelijk te zijn, dan verloopt het onderzoek gemakkelijker.
 • Daarna schuift de uroloog de cystoscoop in uw penis. Het inbrengen van de cystoscoop is soms wat gevoelig of pijnlijk. De uroloog schuift de scoop langzaam door de plasbuis naar de blaas. De gel helpt om dit soepel te laten gebeuren.
 • Via de scoop kijkt de uroloog in uw blaas en plasbuis. Ook de prostaat kan de arts op deze manier beoordelen. Om goed zicht te houden, laat de arts voortdurend water in uw blaas lopen. Hierdoor kunt u op een gegeven moment aandrang voelen om te plassen. Dat is onprettig, maar duurt niet lang.  
 • Na het onderzoek verwijdert de arts de scoop waarna u zich weer kunt aankleden en naar het toilet kunt gaan.

De uroloog en de assistente vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. Heeft u een vraag, stel deze dan gerust.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt 5 tot 10 minuten.

Nazorg

Uitslag

Uw arts vertelt u tijdens of na het onderzoek wat hij of zij heeft gezien. Dan zal er ook meteen een vervolgbehandeling worden besproken. Daarna kunt u naar huis gaan.

Plasklachten

Na het onderzoek kan het plassen diezelfde dag wat last geven. U kunt sneller aandrang tot plassen voelen dan normaal. De aandrang kan enigszins pijnlijk zijn en het plassen zelf kan branderig aanvoelen. De eerste paar keer kan er wat bloed in de urine zitten. Dit kan geen kwaad en gaat vanzelf weer over.

Drink voldoende

U kunt de plasklachten verminderen door na het onderzoek extra vocht te drinken. Daardoor spoelen uw urinewegen goed door.

Risico's en complicaties

Er is een risico dat u na dit onderzoek een urineweginfectie krijgt. Neem contact op met de poli Urologie als u na het onderzoek (aanhoudende) klachten heeft, zoals:

 • moeizaam plassen;
 • veel pijn;
 • koorts boven de 38,5.

Expertise en ervaring

Al onze urologen zijn opgeleid tot algemeen uroloog en daarnaast hebben zij hun subspecialisaties:

 • Oncologische urologie: de conventionele chirurgie, een zeer uitgebreid palet aan kijkoperaties (laparoscopische behandelingen) en de relatief nieuwe cryo-behandelingen bij bepaalde tumoren.
 • Functionele urologie: onder andere een multidisciplinaire bekkenbodempoli en specifieke urethrachirurgie.
 • Seksuologie: erectiestoornissen en vruchtbaarheid, o.a. prothese-implantatie.
 • Steenbehandelingen: met behulp van de meest moderne apparatuur.
 • Kinderurologie.

Gerelateerde informatie

Code
URO 13-O