Behandelingen & onderzoeken

Echo van het hart (echocardiografie)

Bij een echo van het hart maken we met behulp van hoogfrequente geluidsgolven afbeeldingen van het hart. Op een beeldscherm kijken we naar de bewegingen van de hartspier, de kamers, de boezems en de kleppen van het hart. Hiervan worden foto’s, filmpjes en berekeningen gemaakt.

Met deze gegevens krijgt de cardioloog inzicht in de werking van het hart en eventuele hartproblemen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een echocardiografist(e) en is geheel pijnloos.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.

Onderzoek

U neemt op uw rug plaats op de onderzoekstafel.

De echocardiografist(e) brengt vervolgens 3 ECG-plakkers aan en verbindt deze met de draden.

Daarna vraagt de echocardiografist(e) u op uw linkerzij te draaien.

De echocardiografist(e) brengt contactgel aan op de geluidskop of op uw borst, dit voelt een beetje koud.

Vervolgens beweegt hij/zij een geluidskop over uw borst. Deze kop zendt onhoorbare geluidsgolven uit. Het geluid wordt teruggekaatst door uw hart en weer opgevangen door de geluidskop. Hierdoor ontstaat een echobeeld van uw hart (een echocardiogram).

De echocardiografist(e) vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. Heeft u vragen? Stel deze dan gerust.

Duur onderzoek
Het onderzoek duurt gemiddeld twintig tot dertig minuten.

Nazorg

De uitslag

U krijgt de uitslag van uw behandelend arts. Als er sprake is van een acute situatie zal de echografiste de uitslag direct met de cardioloog delen, zodat deze kan bepalen welk vervolgonderzoek en/of behandeling nodig is.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is het grootste hartcentrum van Nederland. Het behandelcentrum verricht de meeste hartbehandelingen per jaar; 2500 dotterbehandelingen, 2000 hartoperaties en 1600 ritmebehandelingen.

Het Hartcentrum is een behandelcentrum met een internationale reputatie. Die naam hebben we te danken aan onze topspecialisten en doordat we permanent werken aan de verbetering van nieuwe, patiëntvriendelijke behandeltechnieken.

Meer informatie

Overige websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:

Gerelateerde informatie

Code
CAR 02-O