Bij een EBUS (endobronchiale ultrasound) worden de luchtwegen en de weefsels rondom de luchtwegen bekeken met een echoscoop. Dit kijkinstrument bestaat uit een bronchoscoop met echofunctie en maakt het weefsel en de bloedvaten in de ruimte tussen de longen zichtbaar met ultrasone geluidsgolven.

Een EBUS is een aanvullend onderzoek bij longkanker of bij het stellen van een diagnose in geval van een verdenking op een interstitiële longziekte. De arts brengt een echoscoop in de luchtwegen en kan zo met de echo het weefsel achter het slijmvlies beoordelen. Als de goede plek is gevonden, prikt de arts tijdens het onderzoek weefsel/lymfeklieren aan met een dunne naald. Omdat de patiënt onder narcose is, voelt hij/zij daar niets van.

Op deze pagina snel naar

Meer over EBUS

Het doel van het onderzoek is om een diagnose te stellen of om te beoordelen hoever de ziekte, in geval van longkanker, is verspreid.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw dagbehandeling (met operatie)

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Dagbehandeling in het St. Antonius Ziekenhuis leest u hoe zich op uw dagbehandeling voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Medicijnen

 • Gebruikt u ‘s ochtends medicijnen? Overleg dan met uw arts hoe laat u deze op de dag van het onderzoek het beste kunt innemen. Vaak kunt u ze het beste later op de dag innemen, na het onderzoek.
 • Belangrijke medicijnen, bijvoorbeeld voor uw hart, mag u ’s ochtends wel innemen, vóór 09.00 uur met een slokje water.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Laat dit van tevoren dan weten aan de arts of verpleegkundige. Uw bloed mag namelijk niet te ‘dun’ zijn voor dit onderzoek. Als u bloedverdunners gebruikt, wordt de ochtend voor het onderzoek eventueel bij u bloed geprikt. Zo kunnen wij zien hoe dun uw bloed is.

Vervoer regelen

Als u bij dit onderzoek een ‘roesje’ heeft gekregen, dan mag u na het onderzoek niet zelf naar huis rijden. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na het onderzoek.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

 • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

 • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Melden

 • Op de dag van het onderzoek ontvangen wij u graag om 09.00 uur op de poli Anesthesiologie. Een anesthesioloog is een arts die gespecialiseerd is in pijnstilling en het toedienen van narcose (verdoving).
 • Daarna meldt u zich bij de afdeling Voorbereiding Opname en wordt u verteld op welke afdeling u wordt verwacht.

Naar de operatieafdeling

Wanneer u opgeroepen wordt voor de ingreep, vraagt de verpleegkundige u blauwe operatiekleding aan te trekken en uw gebitsprothese uit te doen als u deze heeft. Vervolgens wordt u in uw bed naar de wachtruimte van de operatieafdeling gebracht.

Het onderzoek

 • Wanneer u aan de beurt bent, komt de anesthesioloog u ophalen.
 • Hij  rijdt u naar de operatiekamer. U mag in uw eigen bed blijven liggen en hoeft niet over te stappen op de operatietafel.
 • De anesthesioloog brengt vervolgens een infuus in uw arm in. Via dit infuus krijgt u een narcosemiddel toegediend. U valt bijna direct in slaap.
 • Tijdens de narcose brengt de longarts de echoscoop (een flexibele buis) via uw mond en keel naar uw luchtwegen. U ademt gewoon door terwijl de scoop in uw luchtwegen zit.
 • Via de echoscoop prikt de longarts met een dunne naald het lymfklierweefsel aan om het te kunnen onderzoeken.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.

Op de uitslaapkamer

Na het onderzoek wordt u wakker op de uitslaapkamer (Recovery). De verpleegkundige zal daar uw polsslag, ademhaling en bloeddruk regelmatig controleren. Na het onderzoek zit het infuus nog in uw arm. Ook kan het zijn dat er een slangetje in uw neusgaten zit, waardoor u wat extra zuurstof krijgt. De anesthesioloog bezoekt u zodra u goed wakker bent en controleert of alles in orde is. Als alles goed is gegaan, kunt u terug naar de verpleegafdeling.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het EBUS-onderzoek van uw behandelend arts. Het duurt meestal 5 werkdagen voordat de uitslagen binnen zijn.

Nazorg

Op de verpleegafdeling

Als u weer terug bent op de verpleegafdeling, controleert de verpleegkundige u regelmatig. Ook gaat hij/zij na of u benauwd bent of slijm in uw luchtwegen heeft. Voelt u zich goed en bent u niet misselijk, dan mag u vlak na het onderzoek weer wat drinken. Na een paar uur mag u ook pap of vla eten. Het infuus blijft zitten totdat u naar huis gaat.

Naar huis

De meeste patiënten kunnen aan het einde van de dag weer naar huis. De zaalarts moet hier toestemming voor geven.

Klachten

Het kan zijn dat u nog enige tijd een geïrriteerd gevoel in uw keel heeft en wat moeilijk kunt slikken. Dit komt door de echoscoop en gaat bijna altijd vanzelf over. Ook kunt u na afloop wat bloederig slijm ophoesten of wat benauwd zijn. Dit is normaal en kan geen kwaad. Vertel uw klachten wel altijd aan een verpleegkundige.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

 • Tijdens kantooruren met de poli Longgeneeskunde, T 088 320 14 00.
 • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

 • Tijdens kantooruren met de poli Longgeneeskunde, T 088 320 14 00.
 • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, longontsteking, sarcoïdose, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2.000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Meer informatie

Meer informatie over longkanker vindt u op onderstaande websites:

Code
LON 49-O