Aandoeningen Gynaecologie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Normaal gesproken nestelt een bevrucht eitje zich in het slijmvlies van de baarmoeder.

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt het eitje zich niet in de baarmoeder maar daarbuiten.

Meer over buitenbaarmoederlijke zwangerschap

In 95 procent van de buitenbaarmoederlijke zwangerschappen nestelt het eitje zich in de eileider. Op onderstaande tekening is te zien dat deze veel te dun is om er een bevrucht eitje in te laten groeien.

baarmoederwand

Behandelingen

De gynaecoloog moet het vruchtje dat zich buiten de baarmoeder heeft genesteld vaak via een operatie verwijderen.

Kijkbuisoperatie (laparoscopie)

Het vruchtje wordt met een kijkbuis (laparoscoop) weggehaald. De laparoscoop wordt via een sneetje van ongeveer 1 centimeter onder de navel in de buik gebracht. Daarnaast worden nog enkele sneetjes gemaakt om de instrumenten die nodig zijn om te kunnen opereren, in de buikholte te kunnen brengen.

U mag de dag van de ingreep of de dag erna weer naar huis. Vaak wordt dan nog regelmatig wat bloed bij u afgenomen om het ‘zwangerschapshormoon’ te meten. Pas als dit hormoon volledig uit het bloed is, weten wij zeker dat de buitenbaarmoederlijke zwangerschap is verdwenen.

Behandeling met medicijnen

Naast de behandeling met een kijkoperatie is de behandeling met medicijnen ook een optie. U neemt dan volgens een vast schema de medicijnen methotrexaat en folinezuur in. De gynaecoloog geeft aan of deze behandeling bij u mogelijk of nodig is.

Herstel na de operatie

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een ingrijpende gebeurtenis. U was zwanger en bent vervolgens geopereerd, met alle pijn en ongemakken van dien. De pijnklachten zullen snel verminderen. Luister goed naar uw lichaam en forceer niets. Na de operatie kunt u enige tijd moe blijven. Dit is normaal. Probeer 's ochtends uit te slapen en ga 's avonds vroeg naar bed.

Ontslag uit het ziekenhuis

Afhankelijk van de behandeling die u heeft gehad, wordt u na 1 tot 2 dagen uit het ziekenhuis ontslagen en mag u weer naar huis. Er is veel gebeurd en veel vrouwen reageren emotioneler dan voorheen, zijn opstandig of kwaad. Dit zijn heel normale reacties. Eenmaal thuis kunnen er een hoop vragen bij u opkomen. Schrijf deze vragen op en stel ze bij de eerste controleafspraak op de poli aan uw gynaecoloog. Deze afspraak is na 2 of 6 weken.

Expertise en ervaring

Specialistisch team

De gynaecologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben ieder hun eigen aandachtsgebied en werken met gespecialiseerde verpleegkundigen, fertiliteitsartsen en verloskundigen. Zij werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis om u de zorg te bieden die u nodig heeft. Ook werken ze met de nieuwste behandelmethoden en volgen zij de recente ontwikkelingen op hun vakgebied.

Aandachtsgebieden

Het specialisme Gynaecologie van het St. Antonius Ziekenhuis heeft bijzondere expertise op het gebied van bekkenbodemaandoeningen, vruchtbaarheid, geboortezorg, gynaecologische kanker, seksuologie en algemene gynaecologische aandoeningen (waaronder afwijkende uitstrijkjes, vulva-aandoeningen, menstruatieklachten, endometriose, menopauze en anticonceptie).

Persoonlijk en betrokken

Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Daarom proberen we uw afspraken zoveel mogelijk bij een vaste behandelaar in te plannen. Een behandelplan stellen wij graag samen met u op maat samen.

Mogelijke gevolgen

Het litteken

De eerste maanden kan het operatielitteken pijnlijk blijven. De huid rondom het litteken daarentegen kan een tijdje ongevoelig blijven, omdat kleine zenuwen zijn doorgesneden. Dit gevoel kan later weer terugkomen.

Weer zwanger worden

Ook als er een eileider moet worden weggehaald, kunt u nog steeds kinderen krijgen. De andere eileider is er immers nog. Ook met één eileider kunt u zwanger worden, al zijn uw kansen wel kleiner geworden. Stel vragen rondom een latere zwangerschap aan uw gynaecoloog.

Herhaling buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Als u een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft gehad, heeft u een verhoogde kans op een herhaling bij een volgende zwangerschap. Laat u hierover goed informeren door uw gynaecoloog. Neem in elk geval snel contact op met uw arts als u ‘over tijd’ bent.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact op met de poli Gynaecologie.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code GYN 05-A

Terug naar boven