Behandelingen & onderzoeken Hand- en polschirurgie

Haperende vinger

Een haperende vinger (triggerfinger) is een aandoening van de pezen in de hand en vinger. Om dit te behandelen is een poliklinische ingreep nodig.

Meer over haperende vinger

Bij een haperende vinger is de pees waarmee u uw vinger kunt buigen verdikt. Daardoor kan deze niet meer mooi door de peesschede glijden. De verdikking zit bij het gewricht van de vinger of duim aan de binnenkant van de hand: de handpalm. Als de pees door de verdikking is vastgelopen, moet u uw vinger ‘helpen’ met strekken. Daarbij voelt u een ‘knapje’. Ook kan buigen of strekken pijnlijk zijn. Een haperende vinger kan ontstaan door overbelasting, maar meestal is de oorzaak onbekend. Een haperende vinger is onschuldig, maar wel lastig.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw dagbehandeling (met operatie)

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Dagbehandeling in het St. Antonius Ziekenhuis leest u hoe zich op uw dagbehandeling voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Pijnstilling

Koop paracetamol voordat u naar het ziekenhuis gaat. Dan heeft u dit alvast in huis.

Kleding

  • Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
  • Neem een schone set kleding mee voor het geval u een nachtje moet blijven en een paar warme sokken.
  • Neem stevige schoenen of pantoffels mee (om te voorkomen dat u valt).

Denkt u verder nog aan de volgende zaken

  • Neem iemand mee naar het ziekenhuis. Na de ingreep hebt u een verband om uw hand of pols en draagt u uw arm in een mitella (draagdoek). Hierdoor hebt u hulp nodig bij het aankleden, lopen (minder evenwicht) of in een auto stappen.
  • Draag geen sieraden aan de hand of pols waaraan u wordt geopereerd.
  • Gebruik geen gekleurde nagellak, omdat voor controle op een goede doorbloeding naar uw nagels wordt gekeken.

Behandeling

Naar het ziekenhuis

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de afdeling waar u wordt geopereerd. Een assistente komt u halen en begeleidt u naar de behandelkamer. U hoeft geen operatiekleding aan te trekken.

De operatie

  • U gaat op de behandeltafel liggen met uw arm opzij.
  • Voordat de ingreep begint, krijgt u een verdovende prik in uw hand. Mogelijk krijgt u ook een band (tourniquet) om uw bovenarm.
  • Via een sneetje van 1,5 cm snijdt de arts vervolgens de peesschede open. De verdikte pees krijgt daardoor weer ruimte.
  • Uw huid wordt gehecht.
  • U krijgt een drukverband rond uw hand en pols.

De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Nazorg

Na de operatie

Na de operatie blijft u nog 1 uur op de poli. U heeft waarschijnlijk weinig pijn. Uw hand wordt omhoog gehouden in een doek om zwelling en de kans op nabloeden zoveel mogelijk te voorkomen. Daarna doet de assistente een mitella bij u om en mag u naar huis. Laat u naar huis rijden, u kunt immers zelf niet autorijden.

Weer thuis

Verband

2 dagen na de operatie mag u het verband verwijderen; een kleine pleister is dan voldoende.

Mitella

De mitella draagt u overdag gedurende 2 dagen. ‘s Nachts hoeft u de mitella niet te dragen.

Vinger bewegen

Het is belangrijk dat u uw vingers overdag vanaf het begin regelmatig beweegt (buigen en strekken). Dat voorkomt dat uw hand stijf wordt.

Douchen

U mag gewoon douchen. Tijdens het douchen kunt u de mitella even afdoen, maar u moet ervoor zorgen dat het verband droog blijft.

Zwemmen

U mag 2 weken niet zwemmen. Zwemwater is namelijk niet schoon genoeg.

Herstel

Houdt u er rekening mee dat het zeker 6 weken duurt voordat stevig vastgrijpen geen last meer geeft. Het littekentje heeft zeker 3 maanden nodig om soepel te worden.

Mogelijke complicaties

Bij elke ingreep is er een kans op complicaties, dus ook bij deze. Heel zelden komen infecties voor. Uw vinger kan aan de binnenzijde wat prikkelend of doof aanvoelen. Ook dit komt maar zelden voor. Een zenuwtakje werkt dan door de ingreep tijdelijk wat minder goed. Dit herstelt binnen een paar weken vanzelf. Neem contact op met uw specialist als de pijn na de 2e dag erger wordt!

De haperende vinger kan aan dezelfde vinger in principe niet meer terugkeren. Wel kan bij een andere vinger hetzelfde probleem ontstaan. Als u na de ingreep klachten krijgt, neemt u dan contact op met uw huisarts of specialist.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie,  T 088 320 24 00.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie, T 088 320 24 00.
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

De hand- en polschirurgen van het St. Antonius Ziekenhuis behandelen klachten aan vinger(s), hand en pols en bieden deskundige begeleiding rondom een operatie en bij revalidatie. Ook geven zij tips en instrumenten om in het dagelijkse leven om te gaan met eventuele beperkingen. Hierbij werken wij intensief samen met andere deskundigen, zoals gespecialiseerde handtherapeuten, ergotherapeuten, revalidatieartsen en reumatologen.

Wij bieden combinatiespreekuren tussen hand- en polschirurgen en hand- en ergotherapeuten. Bij dit spreekuur kan ook een revalidatiearts of reumatoloog aanwezig zijn.

Gerelateerde informatie

Code PCH 15-B

Terug naar boven