Aandoeningen Hartcentrum

Kransslagadervernauwing (coronairsclerose)

De kransslagaders (coronairen) zijn de bloedvaten die het hart van bloed voorzien. Deze kransslagaders kunnen dichtslibben doordat vetten, kalk en klontjes van bloedplaatjes zich gaan hechten aan de binnenwand. 

De vettige laag ('plaque') verhardt en kan de kransslagaders vernauwen. Hierdoor stroomt er minder bloed naar het hart en krijgt het hart niet genoeg zuurstof. Dit dichtslibben van de slagaders wordt ook wel aderverkalking (atherosclerose) genoemd. 

Een vernauwing kan op 1 plek of meerdere plekken voorkomen en verschilt in ernst. 

Symptomen

Het proces van aderverkalking ontwikkeld zich over een aantal jaren en zal niet direct klachten geven. U gaat pas iets merken van symptomen als het hart onvoldoende zuurstof krijgt. U kunt last krijgen van:

Deze symptomen kunt u hebben tijdens het sporten maar ook als u rustig zit.

Vrouwen hebben vaak minder typische klachten dan mannen. Zo hebben vrouwen bijvoorbeeld eerder last van misselijkheid en pijn in de rug. 

Onderzoeken

Onderzoek kan bestaan uit een hartfilmpje, een inspanningstest, hartkatheterisatie, echocardiografie, een CT-scan, MRI-scan en isotopenonderzoek.

Echocardiografie

Geeft informatie over de werking van de kleppen en pompfunctie van het hart

MRI

Onderzoek via magnetische technieken

Behandelingen

De behandeling bestaat uit een dotterbehandeling, indien nodig met plaatsing van een stent en medicijnen of een bypass operatie.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Jaarlijks voeren onze cardiologen meer dan 1000 ablaties uit. Dit maakt ons een van de grootste ablatiecentra van Nederland.
Wij maken gebruik van de meest geavanceerde apparatuur en behandelmethoden die beschikbaar zijn. Deze combinatie van expertise en moderne technologie stelt ons in staat om de beste zorg te bieden en de gezondheid van onze patiënten te verbeteren.

Lees hier meer over onze ervaring en expertise.

Risicofactoren

Er zijn een aantal factoren die de kans op kransslagervernauwing vergroten, namelijk:

  • roken
  • overgewicht
  • hoge bloeddruk
  • hoog cholesterol
  • diabetes mellitus (suikerziekte)
  • aanleg binnen uw familie
  • stress

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:

Gerelateerde informatie

Code CAR 74-A

Terug naar boven