Behandelingen & onderzoeken Hartcentrum

Hartklachten - behandeling met medicatie

Er zijn verschillende geneesmiddelen voor de behandeling van hartproblemen. Hier vindt u een overzicht van veel gebruikte geneesmiddelen. 

Voorbereiding

Welke voorbereiding nodig?

Bij sommige medicijnen is het nodig om, voordat u ermee start, het bloed te controleren. Uw cardioloog zal u laten weten of dat in uw geval noodzakelijk is.

Behandeling

Middelen tegen ritmestoornissen

Medicijnen tegen ritmestoornissen zorgen ervoor dat het hartritme weer normaal wordt. Er zijn verschillende soorten ritmestoornissen en voor iedere ritmestoornis zijn er weer verschillende soorten medicijnen. Wat de arts u voorschrijft is afhankelijk van uw algehele gezondheidstoestand, het type ritmestoornis, de eventuele bijwerkingen van de medicatie en de interactie van de medicatie met uw andere medicijnen (indien u die heeft).

Vaatverwijders

Vaatverwijders zorgen ervoor dat het bloed beter door de vaten naar het hart stroomt. Vaatverwijders worden bijvoorbeeld gebruikt bij angina pectoris en hartfalen. Er zijn verschillende soorten vaatverwijders. Veel gebruikte middelen zijn nitraten. Wat u krijgt voorgeschreven wordt bepaald door uw onderliggende ziekte.

Een veel voorkomende bijwerking van vaatverwijders is hoofdpijn. Echter, vaak verdwijnt deze pijn na enkele weken. Meestal is er geen extra controle van het bloed nodig als u vaatverwijders gebruikt. Dit geldt echter niet voor alle vaatverwijders.

Bloedverdunners

Bloedverdunners zorgen ervoor dat het bloed minder snel stolt. Er zijn 2 typen bloedverdunners:

  • antistollingsmiddelen (via de trombosedienst|) en
  • plaatjesremmers.

Artsen schrijven plaatjesremmers voor bij angina pectoris of een hartinfarct en antistollingsmiddelen bij onder andere boezemfibrilleren en een mechanische kunsthartklep. 

  • Veel gebruikte antistollingsmiddelen zijn coumarines als acenocoumarol en fenprocoumon.
  • Voorbeelden van plaatjesremmers zijn acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium. Voor de behandeling bij ritmestoornissen wordt steeds meer gebruikgemaakt van de zogenaamde direct werkende orale anticoagulantia.

Afhankelijk van het medicijn dat u krijgt zal bloedcontrole plaats moeten vinden.

Cholesterolverlagers

Cholesterolverlagers worden voorgeschreven aan hart- en vaatpatiënten met vernauwingen in de aders. Daarnaast worden deze ook voorgeschreven aan patiënten met een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld door roken, hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes en een verhoogd cholesterol. 

Veel gebruikte medicijnen zijn statines. Controle van het bloed is hierbij soms nodig. Afhankelijk van het effect en/of de bijwerking kan soms gebruikgemaakt worden van medicijnen die via een injectie worden toegediend. Ook hierbij is bloedprikken geregeld nodig.

Plastabletten

Plastabletten hebben effect op de bloeddruk; door het verlies van overtollig vocht met de urine gaat de bloeddruk omlaag. Plastabletten worden onder andere voorgeschreven bij hoge bloeddruk of hartfalen. Veel gebruikte plastabletten zijn furosemide, bumetanide, hydrochloorthiazide en spironolacton. Het is belangrijk dat bij dit soort medicijnen de nierfunctie en zouten in het bloed gecontroleerd worden.

Nazorg

Contact opnemen

Indien u bijwerkingen ervaart kunt u dit het beste melden bij uw polibezoek bij de cardioloog, zodat er gekeken kan worden naar wat er aangepast kan of moet worden.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Jaarlijks voeren onze cardiologen meer dan 1000 ablaties uit. Dit maakt ons een van de grootste ablatiecentra van Nederland.
Wij maken gebruik van de meest geavanceerde apparatuur en behandelmethoden die beschikbaar zijn. Deze combinatie van expertise en moderne technologie stelt ons in staat om de beste zorg te bieden en de gezondheid van onze patiënten te verbeteren.

Lees hier meer over onze ervaring en expertise.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code CAR 77-B

Terug naar boven