Behandelingen & onderzoeken Hartcentrum

Endocarditis-profylaxe

Endocarditis is een ontsteking van de binnenbekleding van het hart en hartkleppen. Wanneer er sprake is van een verhoogd risico op endocarditis is het belangrijk om ontstekingen te voorkomen. Zo is bij bepaalde ingrepen vooraf antibiotica nodig. Dit noemen we ‘endocarditis-profylaxe’.

Endocarditis-profylaxe is van toepassing bij de volgende ingrepen:

  • Ingrepen in de mondholte waarbij bloeding van het tandvlees kan ontstaan (tandarts, mondhygiënist, kaakchirurg).
  • Ingrepen in de bovenste luchtwegen zoals bij de keel- en neusamandelen of sinusspoeling.
  • Operatieve ingrepen en het inbrengen van instrumenten in de urinewegen, geslachtsorganen en het spijsverteringskanaal.
  • Ingrepen in geïnfecteerd weefsel, zoals het opensnijden van een huidabces en het ontlasten van een steenpuist.

Denkt u er zelf ook aan om uw arts voorafgaand aan de ingreep te informeren of antibiotica voor endocarditis-profylaxe nodig is?

Soorten antibiotica

Bij onderstaande ingrepen worden de volgende soorten antibiotica gebruikt:

  • Bij ingrepen in de mondholte en de bovenste luchtwegen krijgt u een uur voor de ingreep amoxicilline.
  • Bij diagnostische en operatieve ingrepen en het inbrengen van instrumenten in de urinewegen en geslachtsorganen krijgt u voor en na de ingreep amoxicilline gecombineerd met gentamicine.
  • Bij ingrepen van geïnfecteerd weefsel krijgt u voor en na de ingreep flucloxacilline.

Bij verandering van richtlijnen of wanneer u overgevoelig bent voor bepaalde antibiotica, kan van bovenstaand advies afgeweken worden.

Preventie-profylaxe kaartje

De Nederlandse Hartstichting heeft een preventie-profylaxe kaartje ontwikkeld. Hierop staat vermeld dat u een verhoogd risico heeft op bacteriële endocarditis. Het is raadzaam dit kaartje bij u te dragen. Zie hieronder hoe het kaartje eruit ziet en hoe u dit kunt bestellen.

Het preventie-profylaxe kaartje ziet er als volgt uit:

Afbeelding hoe de kaart eruit ziet

Bestellen

Het preventie-profylaxe kaartje kunt u schriftelijk bestellen bij:

Nederlandse Hartstichting
Postbus 300
2501 CH Den Haag.
E-mail: info@hartstichting.nl

Meer informatie: www.hartstichting.nl

Gebitsverzorging

Het is belangrijk dat u, als u een risicopatiënt bent, probeert te voorkomen dat u een tandvleesontsteking of cariës (gaatjes) krijgt. Dit kunt u doen door uw gebit goed te verzorgen en regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle. Als u een kunstgebit
heeft, moet u erop letten dat het gebit geen wonden of zweertjes veroorzaakt.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Jaarlijks voeren onze cardiologen meer dan 1000 ablaties uit. Dit maakt ons een van de grootste ablatiecentra van Nederland.
Wij maken gebruik van de meest geavanceerde apparatuur en behandelmethoden die beschikbaar zijn. Deze combinatie van expertise en moderne technologie stelt ons in staat om de beste zorg te bieden en de gezondheid van onze patiënten te verbeteren.

Lees hier meer over onze ervaring en expertise.

Gerelateerde informatie

Code CAR 34-AD

Terug naar boven