Op de IC is dag en nacht een gespecialiseerd team zorgprofessionals aanwezig, bestaande uit intensivisten, IC-verpleegkundigen, IC-artsen, fysiotherapeuten en vele andere zorgverleners. Zij werken nauw samen om uw naaste de meest optimale en gespecialiseerde zorg te bieden.
Met name ARDS kan voor een acute verslechtering van de situatie zorgen, waardoor de patiënt onmiddellijk kunstmatig beademd zal moeten worden.
Ook voor longontsteking is kunstmatige beademing heel vaak nodig. Meer informatie over longontsteking en ARDS vindt u op deze pagina, onder Infectieziekten.
Een uitleg over het ontstaan van een longontsteking kunt u vinden in dit filmpje van de Universiteit van Nederland, met longarts Menno van der Eerden van het Erasmus MC in Rotterdam.
Hoe ziet een IC-bed eruit?
Op deze pagina vindt u informatie over het IC-bed en over allerlei zaken daaromheen, zoals de monitor, de voeding en diverse infuuslijnen.
Recht op informatie/toestemming geven
Elke patiënt heeft recht op informatie over zijn/haar behandeling en eventuele noodzakelijke onderzoeken. Behandelingen en onderzoeken mogen alleen uitgevoerd worden met toestemming van de patiënt of, als dat niet mogelijk is, met de toestemming van de wettelijk vertegenwoordiger. De arts of verpleegkundige zal dit vastleggen in het medisch dossier.
Het komt voor dat een patiënt zó ernstig ziek is:
- dat hij/zij de ernst van de situatie niet kan overzien of dat hij/zij niet in staat is om de behandeling te bespreken met de intensivist. In dat geval bespreekt de intensivist het behandelplan met de partner of wettelijk vertegenwoordiger van de patiënt.
- dat hij/zij in spoedeisende gevallen zelf geen toestemming kan geven. Dan wordt geprobeerd om toestemming te krijgen van een vertegenwoordiger. Als de partner of wettelijk vertegenwoordiger niet aanwezig of bereikbaar is, kan het noodzakelijk zijn om zonder toestemming van de patiënt of vertegenwoordiger te starten met de behandeling. De hulpverlener mag zonder toestemming handelen, tenzij de patiënt van tevoren heeft aangegeven af te zien van een (be)handeling, bijvoorbeeld in de vorm van een niet-reanimeerverklaring. Natuurlijk wordt u als naaste(n) van de patiënt hierover zo snel mogelijk geïnformeerd. Ook zal met de patiënt na afloop alles besproken worden.
De rechten en plichten van patiënten zijn vastgelegd in onder andere de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP).
Meer informatie
Patiëntenorganisatie
- IC-connect is de patiëntenorganisatie voor alle (voormalig) IC-patienten, voor hun naasten en voor de nabestaanden van overleden ICpatiënten. Op de website www.icconnect.nl is informatie te vinden die nodig is voor, tijdens en na de IC-opname.Voor patiënten en naasten wordt er lotgenotencontact georganiseerd en gestimuleerd.