Met wie krijgt u te maken in het ziekenhuis?

Het jasje van... Liesbeth Raymakers

Liesbeth Raymakers

Liesbeth Raymakers is physician assistant (PA) in opleiding en werkzaam voor de Hematologie. Een relatief nieuw vak, waarin Liesbeth patiënten met leukemie, lymfomen en de ziekte van Kahler begeleidt. “De intensieve band die je opbouwt met patiënten en hun familie maakt mijn werk zeer de moeite waard.”

Welk jasje draag je? 

“Als physician assistant (PA) draag je een doktersjas. PA’s nemen bepaalde taken over van de medisch specialist, op de verpleegafdeling en op de poli, zoals nacontroles of de medische zorg op de dagbehandeling. We werken naast en met de arts-assistenten en verpleegkundig specialisten (VS). Het vak PA bestaat sinds 2001 en inmiddels zijn er ongeveer 15 PA’s werkzaam in het St. Antonius en 85 VS-ers.” 

Hoelang draag je het jasje al? 

“Ik draag het jasje sinds de start van de masteropleiding aan de Hogeschool Utrecht in september 2019. Het is een duale opleiding van 2,5 jaar, waarbij je één dag per week naar school gaat en de rest van de week leert op je werkplek of stage. Daarvoor was ik vanaf 2005 oedeem- en oncologiefysiotherapeut in het St. Antonius, met een onderbreking van 3,5 jaar in Zuid-Afrika. Daar werkte ik als fysiotherapeut in een groot ziekenhuis en ook als berggids in de Drakensbergen.”

Wat zijn je belangrijkste taken in het ziekenhuis? 

Ik ben PA in opleiding voor de Hematologie, waar mensen met leukemie, lymfomen en de ziekte van Kahler worden behandeld. Op afdeling A2 in Nieuwegein ben ik samen met mijn collega’s verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg voor klinisch opgenomen patiënten en op termijn ook voor mensen die voor hun chemokuur naar de dagbehandeling komen. Ik doe onder andere lichamelijk onderzoek, vraag aanvullend onderzoek aan en schrijf medicatie voor. Ik voer beenmergpuncties uit, zodat de laborant onderzoek kan doen naar afwijkingen in het bloed en breng een speciale infuuslijn in, een zogenaamde PICC-lijn. Andere PA’s doen vooral chirurgische taken of zijn verantwoordelijk voor de patiëntenzorg op de poli. Het relatief nieuwe vak is breed en wordt binnen het St. Antonius heel verschillend ingevuld.”

Wat vind je het leukste aan je werk? 

“De zorg die we als geolied team op de afdeling leveren voor ernstig zieke patiënten met een complex behandeltraject, vaak langdurig en met forse bijwerkingen, vind ik erg uitdagend. Alle details moeten goed afgestemd worden en dat vraagt korte lijntjes met hematoloog, arts-assistent, verpleegkundige en verpleegkundig specialist. Maar ook met het laboratorium, de apotheek, de radioloog, de diëtist en fysiotherapeut, het beenmerglab en de microbioloog. Achter en voor de schermen zijn er veel mensen betrokken bij deze patiënten. De intensieve band die je opbouwt met patiënten en hun familie maakt mijn werk zeer de moeite waard.”

Mooiste momenten? 

“De dag van de stamceltransplantatie voor een patiënte met non-hodgkin lymfoom is een van mijn mooiste momenten. De ton met diepgevroren stamcellen, de specifieke geur van de zakjes als ze inlopen in het infuus, de spanning op haar gezicht. Het is het laatste stukje van een heel intensieve behandeling. Het doel waar je naartoe werkt om te genezen en tegelijkertijd een medisch technische topprestatie. Van een ernstige diagnose naar een nieuwe start. Heel mooi om daaraan een steentje bij te dragen.”

Terug naar boven