Informatie voor jeugd vanaf 12 jaar

Veelgestelde vragen van jongeren

Als je naar het ziekenhuis moet, komt er veel  op je af. We snappen dat je hierover misschien wel vragen hebt. Je bent niet de enige!  Onderstaande vragen krijgen wij vaak van jongeren.

Staat jouw vraag er niet bij? Bel ons gerust op T 088 320 6300 van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur.

Dit wil je vast weten als je op de polikliniek komt

Ja, legitimeren in het ziekenhuis is verplicht.

Ja, maar de arts heeft tijd en aandacht voor jou als je alleen komt met je ouders/verzorgers.

Ja, de arts wilt graag voor iedere afspraak kijken of je goed groeit.

Kinderen van 12 tot en met 15 jaar 

Volgens de wet hebben kinderen van deze leeftijden een belangrijke eigen stem.

  • Behalve de ouder(s)/wettelijk vertegenwoordiger moet ook het kind zelf toestemming geven voor een onderzoek of behandeling; 
  • Zowel het kind als de ouder(s)/wettelijk vertegenwoordiger hebben er recht op te worden geïnformeerd; 
  • Het kind heeft recht op inzage in zijn medisch dossier. Als de ouder(s)/wettelijk vertegenwoordiger het medisch dossier van het kind willen inzien, is hiervoor toestemming van het kind nodig.

Bijzondere of acute situaties

Ook hier zijn regels voor bijzondere situaties. 

  • Geven de ouder(s)/wettelijk vertegenwoordiger bijvoorbeeld toestemming maar wil het kind de behandeling niet, dan volgt de hulpverlener de wil van het kind indien dit geen ernstige gevolgen voor het kind oplevert; 
  • Als in acute situaties gevaar bestaat voor het leven van het kind mag een hulpverlener altijd handelend optreden, ook als hij voor de behandeling niet de toestemming van de ouder(s)/wettelijk vertegenwoordiger en het kind heeft. 

Kinderen van 16 jaar en ouder 

De wet stelt kinderen vanaf 16 jaar op één lijn met volwassenen. 

  • De jongeren kunnen zelfstandig beslissen of zij voor een medisch onderzoek of behandeling toestemming geven;
  • Er is geen toestemming van de ouder(s)/wettelijk vertegenwoordiger nodig; de jongeren hebben er recht op volledig te worden geïnformeerd; de ouder(s)/wettelijk vertegenwoordiger worden alleen geïnformeerd als hun kind daarmee akkoord gaat; 
  • Een jongere heeft het recht om het medisch dossier in te zien; daar is geen toestemming van zijn ouder(s)/wettelijk vertegenwoordiger voor nodig; 
  • De ouder(s)/wettelijk vertegenwoordiger mogen het medisch dossier inzien als het kind daar akkoord mee gaat. 

Bijzondere of acute situaties

Ook hier geldt dat: 
Als in acute situaties gevaar bestaat voor het leven van de patiënt mag een hulpverlener altijd handelend optreden, ook als hij voor de behandeling niet de toestemming van de jongere heeft. 

Meer informatie?

Lees hier verder over samen beslissen met de kinderarts.

In Mijn Antonius kun je zelf 24 uur per dag, 7 dagen per week:

  • afspraken maken
  • vragen stellen aan jouw zorgverlener;
  • delen van jouw medisch dossier bekijken;
  • onderzoeksuitslagen inzien;
  • een overzicht van jouw medicatie en allergieën inzien en wijzigingen doorgeven;
  • herhaalrecepten aanvragen;
  • de bezoeksamenvatting inzien;
  • brieven aan jouw huisarts en andere (externe) zorgverleners inzien;
  • een samenvatting van een deel van jouw medische gegevens downloaden; een vragenlijst invullen die nodig is voor een afspraak of opname;
  • zien wie er in jouw behandelteam zit(ten).

Bekijk hier meer informatie over Mijn Antonius.

Dit wil je vast weten als je geopereerd wordt

Er mag één van je ouders/verzorgers mee naar de operatiekamer, als je dit fijn vindt. Vaak is het wel prettig om iemand die je kent bij je te hebben.

Omdat het anders te druk wordt op de operatiekamer. Er is weinig ruimte en dan kunnen we je niet goed helpen.

Omdat je anders moet spugen tijden de operatie en dat is gevaarlijk. Als je maag niet leeg is, gaat de operatie niet door. Dan moet je een andere keer terugkomen, dat is vervelend voor jou, maar ook voor de mensen die je willen helpen.

Hier zijn afspraken over gemaakt:

Kinderen t/m 18 jaar

  • Tot 6 uur voor de opname een licht ontbijt (beschuit met jam en een kop thee).
  • Tot het tijdstip van vertrek naar de operatiekamer, mag er enkele slokjes appelsap, thee of water gedronken worden.

Algemene info voor ouders

Er mag ongeveer 3 ml/kg per uur helder vocht gedronken worden totdat de medewerkers van de operatie bellen naar de kinderafdeling, om naar de wachtruimte te komen. Hieronder valt: water, suikerwater, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanleglimonade. Dus geen melk en geen vruchtensappen! Het is niet de bedoeling dat er vlak voor vertrek naar de operatiekamer nog de gehele 3ml/kg in één keer opgedronken wordt. Ook mag er geen fles mee naar de wachtruimte. Het is heel belangrijk dat je dit aanhoudt, want anders wordt de operatie uitgesteld. 

Je krijgt vanaf 12 jaar en ouder een operatiejasje aan van het ziekenhuis. Je mag je sokken en ondergoed hieronder aan houden, maar je bh of hemd moet uit. Je mag geen sieraden dragen of nagellak op hebben. Bij de wachtruimte (de holding) krijg je een muts op, daar mag je al je haren in stoppen. Dit omdat de operatiekamer schoon moet blijven en er geen losse haren op de grond kunnen vallen.

De narcose is de speciale slaap, wanneer je geopereerd wordt. Door de narcose merk je niks van de operatie. Je kunt op twee manieren gaan slapen. Via een kapje of een infuus. Een infuus is een plastic draadje op je hand of arm. Om deze te kunnen plaatsen krijg je een verdovende zalf of pleister. De meeste kinderen gaan slapen met een kapje. Je mag vaak zelf aangeven wat je het fijnst vindt, maar soms is het nodig dat de anesthesist beslist wat beter is. Soms is een infuus beter, wanneer je groter bent of een lange operatie hebt.

Nee. Je kunt niet wakker worden tijdens de operatie en dat is ook de bedoeling. De anesthesist die de narcose geeft controleert de hele tijd of je nog diep genoeg slaapt. Dit wordt dus goed in de gaten gehouden.

Je kunt gewoon een maandverband of een tampon dragen. Dan is er niets aan de hand.

Je kunt de verpleegkundige in vertrouwen nemen. En dat geldt ook voor de kinderarts en de medisch pedagogisch zorgverlener. Wat je tegen hen zegt, blijft - als jij dat wilt - tussen jullie.

Als je je vraag ook niet aan deze mensen durft te stellen, kun je altijd gebruik maken van de kindertelefoon.

Dat mag, maar is op eigen verantwoording. Je telefoon mag je wel meenemen, als je het bijvoorbeeld fijn zou vinden om muziek te luisteren met een koptelefoon of oortjes, voordat je geopereerd wordt. Zorg er dan wel voor dat één van je ouders je telefoon bij zich houdt tijdens de operatie. Het is verboden om te filmen of foto’s te maken in het ziekenhuis zonder toestemming.

Je wordt wakker in de uitslaapkamer. Daar word je naartoe gebracht als de operatie klaar is. Je wordt vanzelf wakker, net als wanneer je geen wekker hebt gezet. Je vader of moeder mag dan ook bij je zijn. Vaak krijg je een waterijsje aangeboden, dat is goed voor je na een operatie.

Dit wil je vast weten als je blijft slapen in het ziekenhuis

Er mag één persoon van minimaal 18 jaar of ouder blijven slapen, zoals één ouder/verzorger.  Dat noemen we 'rooming in'. Je ouders mogen de hele dag bij je blijven. Als dit niet lukt, kan een vervanger komen in overleg.

Jazeker! Ze mogen tijdens de bezoektijden komen tussen 14.00-20.00 uur. Maximaal 2 bezoekers tegelijk.

Op dezelfde tijd als je thuis gaat slapen. Het is belangrijk om goed uit te rusten als je in het ziekenhuis ligt. Zeker als je wat langer in het ziekenhuis bent, is het helpend om een ritme aan te houden.

Nee, als je je goed genoeg voelt en het mag van de kinderarts, dan kun je gewoon uit je bed. Je kunt dan in je kamer of in de speelkamer wat leuks doen.

Nee dat hoeft niet, maar het mag wel. Je krijgt de hele dag eten aangeboden waaruit je kunt kiezen. Als je het fijn vindt om dingen van thuis mee te nemen, kun je dit bewaren in een koelkast in de ouderkamer.

Je mag je eigen spullen meenemen, maar er is ook genoeg te doen in de activiteitenkamer.  Een  voetbaltafel, spelletjes, knutselspullen, een IPad, een tv, een Nintendo switch en een PlayStation. Je hoeft je dus niet te vervelen!

 

Iedereen vindt wel eens iets spannend, dus dat geeft niks. Het is juist goed als je dit aangeeft op de afdeling,  want dan kunnen we je beter helpen. De medisch pedagogische zorg kan samen met jou een plan maken, waarin je aangeeft wat je prettig vindt en wat jou het beste helpt bij een onderzoek zoals een bloedafname. De kinderverpleegkundigen kunnen je hierbij ook helpen.

De kinderdokter kan je naar de Medische Pedagogische Zorg doorverwijzen voor bijvoorbeeld:

  • Voorbereiding en eventueel begeleiding bij een onderzoek (zoals MRI, echo etc.)
  • Voorbereiding en begeleiding bij een bloedafname of krijgen van een infuus of injectie.
  • Voorbereiding en eventueel begeleiding bij een operatie.

De Medische Pedagogische Zorg neemt dan telefonisch contact met je op en bespreekt de manieren waarop ze jou kunnen helpen, bijvoorbeeld als je iets spannend vindt. 

Als je 17 of 18 jaar bent, mag je met je bezoek van de afdeling af, als dit van de kinderarts ook mag. Ben je 16 jaar of jonger? Dan mag je alleen even weg met iemand die 18 jaar of ouder is. Meld dit even voordat je de afdeling verlaat.

Medisch lachgas bestaat uit 50% lachgas en 50% zuurstof. Soms wordt er besloten om voor een onderzoek of bijvoorbeeld een bloedafname, medisch lachgas te gebruiken. Dit krijg je via een kapje, die over je neus en je mond heen komt. Door het lachgas word je ontspannen en rustig. Je valt niet in slaap. Op die manier kan de kinderarts je goed helpen.

Lees meer over sedatie met lachgas bij kinderen

Terug naar boven