Informatie voor kinderen tot en met 12 jaar

Deze vragen stellen kinderen vaak aan de Kinderafdeling

Als je naar het ziekenhuis moet, kan dat best spannend zijn. We snappen het heel goed als je hier vragen over hebt. Nou, je bent niet de enige hoor! Kijk maar naar de vragen hieronder, die we van veel andere kinderen al kregen.  

Staat jouw vraag er niet bij? Bel ons gerust op T 088 320 6300 van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur.

Dit wil je vast weten als je voor het eerst naar de polikliniek komt

Ja, legitimeren in het ziekenhuis is verplicht. 

Ja, maar de dokter heeft tijd en aandacht voor jou als je alleen komt met je ouders/verzorgers.

Ja, de dokter wil graag voor iedere afspraak kijken of je goed groeit.

Kinderen tot 12 jaar 

Kinderen tot twaalf jaar vallen volledig onder de zeggenschap van de ouder(s)/wettelijk vertegenwoordiger. Volgens de wet dienen ouder(s)/wettelijk vertegenwoordiger echter wel rekening te houden met de opvattingen en de wensen van het kind zelf over medische behandelingen of onderzoeken. 

 • Het zijn de ouder(s)/wettelijk vertegenwoordiger die een behandelingsovereenkomst met de behandelaar aangaan en die toestemming moeten geven;
 • Het kind moet zoveel mogelijk worden betrokken bij de beslissingen die worden genomen; 
 • De ouder(s)/wettelijk vertegenwoordiger dienen te worden geïnformeerd; 
 • Het kind moet ook worden geïnformeerd, waarbij de informatie op het bevattingsvermogen van het kind moet zijn afgestemd; 
 • De ouder(s)/wettelijk vertegenwoordiger hebben het recht het medisch dossier in te zien, de kinderen niet. Als de ouder(s)/ wettelijk vertegenwoordiger dat willen, kunnen zij het dossier, of een gedeelte daarvan, met het kind doornemen. 

Meer informatie?

Lees hier meer over samen beslissen bij de dokter.

Bijzondere of acute situaties

Voor bijzondere situaties gelden bijzondere regels. Die kunt u onder meer vinden op deze website.

Een van die uitzonderingen is: 

 • De hulpverlener mag altijd zonder de toestemming van de ouder(s)/ wettelijk vertegenwoordiger handelen in acute situaties, wanneer hij direct moet ingrijpen om nadelige gevolgen voor het kind te voorkomen. 

 

In Mijn Antonius kunnen ouders 24 uur per dag, 7 dagen per week toegang krijgen tot het medisch dossier van kinderen tot 16 jaar.

Kinderen die jonger zijn 12 jaar, kunnen geen toegang krijgen tot Mijn Antonius. Lees hier meer over Mijn Antonius.

Dit wil je vast weten als je geopereerd wordt

Als je geopereerd wordt mag één van je ouders/verzorgers met je mee naar de operatiekamer. Je mag ook een knuffel meenemen als je dat fijn vindt.

Omdat het anders te druk wordt op de operatiekamer. Dan kunnen we je niet goed helpen.

Omdat je anders moet spugen tijden de operatie en dat is gevaarlijk. Als je maag niet leeg is, gaat de operatie niet door. Dan moet je een andere keer terugkomen, dat is vervelend voor jou, maar ook voor de mensen die je willen helpen.

Hier zijn afspraken over gemaakt:

Baby’s tot 1 jaar

 • Tot 4 uur voor het tijdstip van de operatie mag de laatste fles melk of borstvoeding gegeven worden.
 • Tot het tijdstip van vertrek naar de operatiekamer, mag er enkele slokjes appelsap, thee of water gedronken worden.

Kinderen t/m 18 jaar

 • Tot 6 uur voor de opname een licht ontbijt (beschuit met jam en een kop thee).
 • Tot het tijdstip van vertrek naar de operatiekamer, mag er enkele slokjes appelsap, thee of water gedronken worden.

Algemene info voor ouders

Er mag ongeveer 3 ml/kg per uur helder vocht gedronken worden totdat de medewerkers van de operatie bellen naar de kinderafdeling, om naar de wachtruimte te komen. Hieronder valt: water, suikerwater, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanleglimonade. Dus geen melk en geen vruchtensappen! Het is niet de bedoeling dat er vlak voor vertrek naar de operatiekamer nog de gehele 3ml/kg in één keer opgedronken wordt. Ook mag er geen fles mee naar de wachtruimte. Het is heel belangrijk dat je dit aanhoudt, want anders wordt de operatie uitgesteld. 

Je doet je eigen schone pyjama aan, zonder hemd of rompertje eronder. Kinderen boven de 12 jaar krijgen een operatiejasje aan. Je mag geen sieraden dragen of nagellak op hebben.

De wachtruimte ook wel holding genoemd, is de ruimte waar je eerst naar toe gaat om te wachten voordat je naar de operatiekamer kan. De kinderverpleegkundige en je moeder of vader rijdt je bed hierheen. In  de wachtruimte zijn verpleegkundigen die jou en je moeder of vader wat vragen stellen. De dokter die jou gaat helpen moet soms nog wat dingen klaarleggen voordat ze jou kunnen opereren. Daarom ga je dus eerst naar de wachtruimte toe. Daar word je opgehaald om naar de operatiekamer te gaan samen met je vader of moeder.

De speciale slaap heet narcose. Je kunt op twee manieren gaan slapen voor je operatie. Via een kapje of een infuus. Een infuus is een plastic draadje op je hand of arm. Daarvoor krijg je een toverzalf of pleister die je helpt. De meeste kinderen gaan slapen met een kapje. Je mag vaak zelf aangeven wat je het fijnst vindt, maar soms is het nodig dat de dokter beslist wat beter is. De narcose zorgt ervoor dat je niks merkt als de dokter jou helpt.

Nee. Je kunt niet wakker worden, omdat het een speciale slaap is. De slaapdokter (de anesthesist) controleert de hele tijd of je nog diep genoeg slaapt.

De uitslaapkamer is een ruimte waar je wakker wordt nadat de dokter jou heeft geopereerd. Je moeder of je vader is dan ook bij je. In de uitslaapkamer werken verpleegkundigen die voor je zorgen. Je krijgt vaak een waterijsje van een verpleegkundige. Wanneer je goed wakker bent, komt de kinderverpleegkundige je weer ophalen en ga je samen met je vader of moeder terug naar de kinderafdeling.

Soms geeft de dokter voor de operatie aan of je een nachtje moet blijven slapen. Dit is niet altijd nodig bij een operatie. Wanneer je bent geopereerd en terugkomt op de kinderafdeling, vertelt de dokter of kinderverpleegkundige wanneer je naar huis mag. Vaak is het belangrijk om goed uit te rusten, wat te eten en te drinken of naar het toilet te gaan voordat je naar huis kan. Soms moet je onverwachts toch een nachtje blijven slapen, terwijl dit niet vooraf afgesproken was, dit ligt eraan hoe jij je voelt of hoe de operatie is gegaan.

Dit wil je vast weten als je blijft slapen in het ziekenhuis

Ja, er mag één van je ouders/verzorgers bij je blijven slapen. Dit noemen we inroomen.

Op dezelfde tijd als thuis. Behalve als de dokter of verpleegkundige iets anders zegt. Om 20:00 uur gaat het bezoek naar huis. Je vader of moeder mag bij je blijven slapen. 

Jazeker! Tussen 14.00-20.00 uur is het bezoekuur. Dan mag je bezoek ontvangen, dus ook je broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes. Alleen mogen er 2 personen per keer op bezoek komen, dus dan moeten ze elkaar afwisselen.

Meestal niet. Zodra jij je goed genoeg voelt en als het van de dokter mag, mag je uit bed. Alleen als je bijvoorbeeld je been gebroken hebt en er hangen gewichten aan je been moet je in bed blijven.

Nee dat hoeft niet, maar het mag wel. In het St. Antonius Ziekenhuis werken koks die ervoor zorgen dat het eten bijna net zo lekker smaakt als thuis. Je krijgt elke dag een lijstje waaruit je kunt kiezen wat je wilt eten. Als je het fijn vindt om dingen van thuis mee te nemen, kun je dit bewaren in een koelkast in de ouderkamer.

Je mag je eigen speelgoed meenemen, maar er is ook genoeg speelgoed in de activiteitenkamer. Een  voetbaltafel, spelletjes, knutselspullen, een IPad, een tv, een Nintendo switch en een PlayStation. Je hoeft je dus niet te vervelen!

Iedereen vindt wel eens iets spannend, dus dat geeft niks. Het is juist goed als je dit vertelt aan je ouders of de kinderverpleegkundige, dan kunnen we je beter helpen. De medisch pedagogische zorg kan samen met jou een plan maken, waarin je aangeeft wat je prettig vindt en wat jou het beste helpt bij een onderzoek. De kinderverpleegkundigen kunnen je hierbij ook helpen.

De kinderdokter kan je naar de Medische Pedagogische Zorg doorverwijzen voor bijvoorbeeld:

 • Voorbereiding en eventueel begeleiding bij een onderzoek (zoals MRI, echo etc.)
 • Voorbereiding en begeleiding bij een bloedafname of krijgen van een infuus of injectie.
 • Voorbereiding en eventueel begeleiding bij een operatie.

De Medische Pedagogische Zorg neemt dan telefonisch contact met je op en bespreekt de manieren waarop ze jou kunnen helpen, bijvoorbeeld als je iets spannend vindt. 

Medisch lachgas bestaat uit 50% lachgas en 50% zuurstof. Soms wordt er besloten om voor een onderzoek of bijvoorbeeld een bloedafname, medisch lachgas te gebruiken. Dit krijg je via een kapje, die over je neus en je mond heen komt. Door het lachgas voel je je rustig en ben je minder bang. Op die manier kan de dokter je goed helpen.

Lees meer over sedatie met lachgas bij kinderen (informatie voor ouders)

Terug naar boven