Behandelingen & onderzoeken Kindergeneeskunde

Inname antibiotica bij kinderen

Uw kind heeft antibiotica voorgeschreven gekregen vanwege (de verdenking op) een infectie door een bacterie. Deze antibiotica kan alleen maar effectief werkzaam worden als het juist ingenomen wordt.

Dat betekent dat de juiste hoeveelheid moet worden gegeven, op het juiste moment en vooral de kuur volledig moet worden afgemaakt.

Bij kinderen kan het weleens een uitdaging zijn om het drankje of de pillen in te laten nemen, zeker als ze ziek zijn. Als het niet lukt om de antibiotica binnen te krijgen (bijvoorbeeld door extreme weigering) of binnen te houden (bijvoorbeeld binnen 30 minuten na inname weer uitspugen) willen we u vragen contact op te nemen met de kinderafdeling.

In dat geval kunnen we samen met u bekijken wat het beste is om te doen. Het type infectie en de ernst van de infectie, het type antibioticum en de leeftijd van het kind zijn allemaal van invloed op die beslissing. Er zijn soms meerdere mogelijkheden:

  • Het antibioticum wordt met behulp van pedagogisch medewerker of kinderverpleegkundige toch ingenomen door het kind (vreemde ogen en ervaren handen helpen soms).
  • Het antibioticum kan soms worden omgezet naar een ander type dat wellicht minder vies is of makkelijker in te nemen is.
  • Het antibioticum wordt per injectie in de spier gegeven (niet leuk, maar hoeft maar 1x daags).
  • Het antibioticum wordt per neus-maagsonde aan het kind gegeven in het ziekenhuis (dit betekent doorgaans opname).
  • Het antibioticum wordt per infuus via de bloedbaan aan het kind gegeven in het ziekenhuis (dit betekent doorgaans opname).

Niet opknappen

Als het thuis wel goed lukt om de antibiotica in te nemen, maar uw kind knapt niet of onvoldoende op binnen 48 uur, vragen we u ook om opnieuw contact met ons op te nemen om te overleggen. 

Bijwerkingen

Naast het gewenste effect, ontstaan er mogelijk bijwerkingen bij het gebruik van antibiotica. De bijwerkingen van antibiotica verschillen per specifiek antibioticum en hiervoor kunt u kijken op de bijsluiter. Daarnaast verschilt de reactie op antibiotica per persoon.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn: tijdelijke maagdarmklachten (misselijkheid/ diarree/ krampen). Veel voorkomend bij jonge kinderen die nog een luier dragen is luieruitslag met schimmelinfectie. Preventief smeren met zinkzalf (witte billenzalf) en wat vaker een nieuwe luier om doen kan dit voorkomen.

Veel zeldzamer zijn overgevoeligheid/ allergische reactie (huiduitslag/ jeuk). Als er naast huiduitslag ernstige bijwerkingen zijn, bijvoorbeeld acute benauwdheidsklachten, moet u met spoed contact met ons opnemen via T 088 - 320 92 14.

Meer informatie

Indien u vragen of zorgen heeft graag contact opnemen met het volgende telefoonnummer: T 088 - 320 92 14.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code KIND 80-B

Terug naar boven