Aandoeningen

Klaplong

Gezonde longen zijn heel elastisch. Ze zijn te vergelijken met ballonnetjes: eigenlijk 'willen' ze zo klein mogelijk zijn. Toch vullen ze in normale toestand de hele borstholte. Hoe kan dat? De binnenkant van de borstholte en de buitenkant van de longen zijn elk bedekt met een vlies: de pleura.

Tussen die vliezen (in de pleuraholte) heerst een onderdruk. Daardoor wordt de buitenkant van de longen tegen de binnenkant van de borstkas aan gezogen. Als we inademen maken we onze borstholte groter. De longen rekken mee, zodat er lucht naar binnen stroomt. Als we uitademen, maken we de borstholte weer kleiner en wordt er lucht uit de longen geduwd.

Op deze pagina snel naar

Meer over klaplong

Dat gaat goed zolang de pleuraholte luchtdicht blijft. Zodra er lucht bij komt, wordt de onderdruk in de pleuraholte opgeheven en zakt de long in. Dat wordt een klaplong genoemd (de long 'klapt in').

Oorzaak

Een klaplong kan bijvoorbeeld ontstaan door:

  • een verwonding, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk;
  • een longaandoening, zoals emfyseem of longfibrose;
  • een spontaan optredend gaatje in de long, zonder dat er een directe oorzaak te vinden is.

Symptomen

Een klaplong kan een of meer van de volgende klachten geven:

  • een korte, scherpe pijn; 
  • kortademigheid;
  • hoesten (zonder slijm);
  • zuurstoftekort en zelfs blauw worden.

Soms geeft een klaplong nauwelijks klachten en blijft de patiënt er een poos mee rondlopen.

Onderzoeken

Via lichamelijk onderzoek en/of een röntgenfoto van de borstkas kan de diagnose meestal snel gesteld worden.

Behandelingen

Afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de klaplong bestaat de behandeling uit:

  • het wegzuigen van de lucht uit de pleuraholte;
  • het plakken van het 'lek' en/of
  • een operatie.

In sommige gevallen is er geen behandeling nodig, en herstelt de klaplong zich vanzelf. Uw arts kan daarbij extra zuurstof voorschrijven.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssyteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen zoals longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats. Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code
LON OD-A-18