Behandelingen & onderzoeken KNO

Videonystagmogram (VNG)

Een videonystagmogram (VNG) is een onderzoek van het evenwichtsstelsel. Met een speciale videobril registreren we de oogbewegingen. Deze worden vervolgens doorgegeven aan een computer. Zo meten we de reacties van het evenwichtsstelsel.

Voorbereiding

Make-up

Wij verzoeken u mascara en/of eyeliner van tevoren te verwijderen van uw ogen.

Operatie aan de oren

Bent u aan uw oren geopereerd, heeft u een gaatje in het trommelvlies of trommelvliesbuisjes? Meld dit dan voorafgaand aan de test.

Medicijnen

  • Gebruikt u Betahistidine(Betaserc®) en/of Cinnarizine? Stop dan 5 dagen voor het onderzoek met deze medicijnen.
  • Gebruikt u andere medicijnen tegen duizeligheid? Overleg dan met uw behandelend arts of u hier voor het onderzoek tijdelijk mee moet stoppen.

Vervoer naar huis

Na het onderzoek kunt u wat duizelig zijn. Wij adviseren u daarom niet zelf naar huis te rijden.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Melden

  • Het onderzoek vindt plaats op de Klinische Neurofysiologie.
  • We halen u op in de wachtruimte en begeleiden u vandaar naar de onderzoekskamer.

Drie testonderdelen

Het onderzoek bestaat uit 3 onderdelen. Het kan gebeuren dat u bij sommige test-onderdelen even kort duizelig en/of misselijk wordt, maar dat is na de test meestal snel verdwenen.

1. Testen van de opgewekte oogbewegingen

Bij deze test zit u op een stoel voor een projectiescherm, met een videobril op. Op de muur ziet u stickers of een rood lampje. Wij vragen u om naar deze stickers te kijken of het rode lampje met uw ogen te volgen. De oogbewegingen die u maakt, worden geregistreerd.

2. Positietest

Bij de positietest neemt u plaats op een onderzoeksbank. Op aanwijzing van de laborant wisselt u een aantal keer van houding, bijvoorbeeld van zittende naar liggende houding en weer terug. U krijgt een videobril op en er wordt naar uw oogbewegingen gekeken en deze worden geregistreerd.

3. Calorische test

Bij de calorische test testen we het linker en rechter evenwichtsorgaan afzonderlijk. Hierbij krijgt u afwisselend warm en koud water in uw rechter- en linkeroor gespoten. Uw oogbewegingen worden weer geregistreerd via de videobril, welke geblindeerd worden. Het caloriseren komt overeen met het uitspuiten van de oren bij de huisarts. Hierbij is een zeer klein risico op perforatie van het trommelvlies aanwezig.

Nazorg

Vragen

Heeft u vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Klinische Neurofysiologie. Onze openingstijden zijn van 08.00 tot 16.30 uur en op locatie Woerden van 08.30 tot 17.00 uur. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 088 320 41 00.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code KNF 08-O

Terug naar boven