Behandelingen & onderzoeken

Koortsstuipen

Een stuip is een plotselinge stoornis in de elektrische functie van de hersenen.

Bij jonge kinderen (tussen ongeveer 6 maanden en 5 jaar oud) kan een koortsstuip ontstaan als ze ineens koorts krijgen. Koortsstuipen komen regelmatig voor: ongeveer 4% van alle kinderen krijgt er ooit mee te maken.

Meer over koortsstuipen

Koortsstuipen veroorzaken geen schade aan de hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat verreweg de meeste kinderen zich na een koortsstuip verder helemaal normaal ontwikkelen. Wel is er een kans dat uw kind nogmaals een koortsstuip krijgt: dit gebeurt bij ongeveer 30% van de kinderen die eenmaal een dergelijke aanval hebben gehad. De kans dat uw kind later epilepsie krijgt is erg klein (2-5%). Dit hangt er onder meer vanaf of epilepsie in de familie voorkomt.

Adviezen bij een koortsstuip

Wat kunt u doen bij een koortsstuip?

  • Blijf kalm, raak niet in paniek.
  • Zorg dat uw kind veilig ligt en zich niet kan verwonden.
  • Leg uw kind op een zachte ondergrond.
  • Draai uw kind op de zij of buik met het hoofd opzij, zodat het vrij kan ademen en zich niet kan verslikken.
  • Als uw kind voeding of een ander voorwerp in de mond heeft, probeer dit dan voorzichtig te verwijderen.
  • Als de aanval na 8 tot 10 minuten niet stopt, bel dan 112 voor een ambulance. Dit is bijna nooit nodig.
  • Neem na een koortsstuip altijd contact op met de (dienstdoende) huisarts. Deze zal zoeken naar de oorzaak van de koorts en eventueel verder onderzoek doen en/of een behandeling voorstellen.

Medicatie bij nieuwe koortsstuip

Het is mogelijk dat uw kind nog eens een koortsstuip krijgt, tijdens dezelfde of een nieuwe periode van koorts.

De meeste aanvallen stoppen spontaan binnen een paar minuten. Als uw kind na vijf minuten nog spiertrekkingen heeft, kunt u de medicatie geven die u in het ziekenhuis hebt meegekregen. De arts of verpleegkundige heeft uitgelegd hoe u het moet toedienen.

Bij kinderen onder de 2 jaar krijgt u het middel Stesolid. Het is een vloeibaar medicijn in een tube die rectaal gegeven moet worden.

Bij kinderen ouder dan 2 jaar krijgt u het middel Midazolam. Dit wordt in de vorm van een neusspray gegeven.

De bijwerking van beide medicijnen is slaperigheid.

Als uw kind een koortsstuip heeft gehad, wilt u natuurlijk het liefst voorkomen dat dit nog eens gebeurt. Helemaal voorkomen dat uw kind koorts krijgt gaat niet: jonge kinderen hebben nu eenmaal regelmatig koorts, dit hoort bij deze levensfase. Het lichaam van uw kind moet nog wennen aan virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers.

Wel kunt u zelf een aantal dingen doen om de kans op een nieuwe koortsstuip zo klein mogelijk te maken.

Enkele adviezen:

  • Zorg ervoor dat u zeker weet of uw kind koorts heeft: meet de temperatuur. Doe dit bij voorkeur rectaal (in de anus); dit is de meest betrouwbare meting.
  • Probeer achter de oorzaak van de koorts te komen. Overleg eventueel met de huisarts.
  • Kleed uw kind luchtig aan en laat het onder een dunne deken slapen.

U kunt uw kind een paracetamol geven, zodat het zich wat minder ziek voelt.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Kindergeneeskunde, T 088 320 63 00
  • Buiten kantooruren met de Kinderafdeling T 088 3209214.

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de eigen huisarts
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Kinderwebsite

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft speciale webpagina's voor kinderen en jeugd tot 18 jaar om zich voor te bereiden op hun bezoek aan het ziekenhuis. Aan de hand van onder meer filmpjes, beeldverhalen en veelgestelde vragen kunnen zij zien hoe alles gaat op de Kinderafdeling en kennis maken met de mensen die er werken. 

Samen beslissen bij de dokter

‘Samen beslissen bij de dokter’ legt uit wat kinderen volgens de wet wel en niet zelf mogen beslissen en hoe ouders en zorgprofessionals hier mee om moeten gaan. Een dokter mag een kind niet zomaar onderzoeken of behandelen. Hiervoor moet hij/zij toestemming vragen.

Kinderen tot en met 12 jaar

Is uw kind jonger dan 12 jaar? Dan moet u als ouders deze toestemming geven.

Jeugd vanaf 12 jaar

Is uw kind tussen de 12 en de 16 jaar? Dan moet u als ouders én het kind zelf toestemming geven voor een onderzoek of behandeling. Lees meer hierover op de pagina 'Samen beslissen bij de dokter'.

Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan heeft uw kind zelf het recht om te beslissen of het een behandeling wil of niet. U mag daar als ouders dan officieel niet meer over meebeslissen. Vaak is het goed als ouders en kind hierover overleggen, want helemaal alleen een besluit nemen, is soms best lastig. Lees meer hierover op de pagina 'Samen beslissen bij de kinderarts'.

Expertise en ervaring

De kinderartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van diabetes, eczeem, hoofdpijn, keel-, neus- en oorproblemen, langdurige buikpijn, long- en bovenste luchtweginfecties, overgewicht, urineweg- en plasproblemen neurofibromatose type 1, ontwikkelingsachterstand, syndroom van Down, vroeggeboorten en huilbaby’s.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code KIND 07-AD

Terug naar boven