Behandelingen & onderzoeken

Laserbehandeling van de luchtwegen

Bij een laserbehandeling van de luchtwegen verwijdert de arts met behulp van laser weefsel uit de luchtwegen dat daar niet thuishoort, zoals littekenweefsel, (oude) hechtingen en/of tumoren.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Voorbereiding op uw opname

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrommitis®, Marcoumar® of Ascal®? Laat dit dan van tevoren aan uw arts of verpleegkundige weten. Uw bloed mag namelijk niet te dun zijn voor deze behandeling.

Als u inderdaad bloedverdunners gebruikt, dan nemen we op de dag van de behandeling in de ochtend wat bloed bij u af. Dit doen we om te onderzoeken hoe dun uw bloed is.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Medicijnen

Gebruikt u ‘s morgens medicijnen? Overleg dan met uw arts wanneer u deze op de dag van de ingreep het best kunt innemen. Vaak kunt u ze het beste later op de dag innemen, na de ingreep. Belangrijke medicijnen, bijvoorbeeld voor uw hart, mag u wel innemen (vóór 09.00 uur met een slokje water).

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Overgevoeligheid/allergie

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Naar het ziekenhuis

U meldt zich op de dag van de ingreep om 09.00 uur bij de poli Voorbereiding Opname. Als u daar klaar bent, wordt u doorverwezen naar de verpleegafdeling, waar u wordt opgewacht door een verpleegkundige.

Naar de operatieafdeling

Wanneer u opgeroepen wordt voor de ingreep, vraagt de verpleegkundige u blauwe operatiekleding aan te trekken en uw eventuele gebitsprothese uit te doen. Vervolgens wordt u in uw bed naar de wachtruimte van de operatieafdeling gebracht.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntportaal van het St. Antonius. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Verdoving (narcose)

Wanneer u aan de beurt bent, komt de anesthesioloog u ophalen. Hij/zij vraagt u over te stappen op de behandeltafel en rijdt u naar de operatiekamer. Vervolgens brengt de anesthesioloog een infuus aan in uw arm. Via dit infuus krijgt u een narcosemiddel (verdoving) toegediend. U valt bijna direct in slaap en voelt dan niets meer. Als u slaapt, begint de behandeling.

De behandeling

De longarts brengt via uw mond en keel een starre metalen bronchoscoop naar uw luchtwegen. Via die metalen buis brengt de arts een flexibele bronchoscoop in. Een bronchoscoop is een buigzaam slangetje met aan het uiteinde een camera en een lampje. Hiermee kan de arts de luchtwegen goed bekijken en zien welk weefsel hij/zij moet verwijderen. Via de bronchoscoop brandt de longarts het ongewenste weefsel weg met laserstralen.

Nazorg

Naar de uitslaapkamer

U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer. De verpleegkundigen daar controleren regelmatig uw hartslag, ademhaling en bloeddruk. Het infuus zit nog in uw arm en soms heeft u een slangetje in uw neus waardoor u wat extra zuurstof krijgt. De anesthesioloog bezoekt u wanneer u goed wakker bent en controleert of alles in orde is. Als alles goed is gegaan, kunt u terug naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige van de afdeling komt u dan ophalen.

Terug naar de verpleegafdeling

Longfoto

Zodra u terug bent op uw kamer, komen röntgenlaboranten bij u langs om met een rijdend röntgenapparaat een longfoto te maken. U kunt bij het maken van deze foto gewoon in bed blijven liggen.

Controle verpleegkundige

De verpleegkundige controleert regelmatig uw bloeddruk, hartslag en het infuus. Zij kijkt ook of u benauwd bent of dat u slijm in uw luchtwegen heeft. Het infuus houdt u tot de volgende morgen.

Eten en drinken

Voelt u zich goed en bent u niet misselijk, dan mag u vlak na de ingreep weer wat drinken. Na een paar uur mag u ook pap of vla eten.

Bezoek van uw arts

Uw longarts komt na de behandeling bij u langs om te vertellen hoe de operatie is verlopen. De arts zal vertellen wat hij/zij gezien en gedaan heeft tijdens de behandeling. Als de arts biopten heeft weggehaald krijgt u de uitslag daarvan na zo'n 5 werkdagen.

Klachten

Het kan zijn dat u nog enige tijd een geïrriteerd gevoel in uw keel heeft en wat moeilijker kunt slikken. Dit komt door het inbrengen van de scoop in uw luchtwegen. Dit gaat vrijwel altijd vanzelf over.

Daarnaast kunt na afloop van de ingreep wat bloederig slijm ophoesten of wat benauwd zijn. Ook kunt u door het wegbranden van weefsel in de longen een vieze smaak in de mond hebben en stukjes weefsel ophoesten. Dit is normaal en kan geen kwaad. Dit stopt vanzelf weer. Zeg het altijd tegen uw verpleegkundige als u ergens last van heeft.

Weer naar huis

De meeste patiënten kunnen in principe een dag na de behandeling weer naar huis. De arts bespreekt met u of u nog naar het ziekenhuis terug moet komen voor een controlebezoek en wanneer dat dan plaats dient te vinden.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Longgeneeskunde, T 088 320 14 00.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Longgeneeskunde, T 088 320 14 00.
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen zoals, longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Gerelateerde informatie

Code
LON 32-B