Behandelingen & onderzoeken

Long Aspiratie Test

Bij dit onderzoek worden uw longen in beeld gebracht en onderzocht of er eten vanuit uw maag in uw longen terechtkomt. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij mensen die erg vaak een longontsteking hebben of last hebben van nachtelijke benauwdheid.

Als voorbereiding op het onderzoek krijgt de patiënt een boterham met eiersalade te eten. Aan dit voedsel is een licht radioactieve stof toegevoegd. De volgende ochtend worden foto's van de longen gemaakt.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Nacht slapen

De avond voor het onderzoek wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Ter voorbereiding op het onderzoek moet u vlak voor het slapen gaan een boterham met eiersalade eten. Aan deze eiersalade is een licht radioactieve stof toegevoegd. U merkt hier niets van. U blijft ’s nachts in het ziekenhuis slapen. De volgende ochtend worden de foto’s van de longen gemaakt. 

Zwangerschap

Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor uw ongeboren kind. Als u zwanger bent, of denkt te zijn, meld dit dat zo snel mogelijk. Het is beter uw ongeboren kindje niet aan röntgenstraling bloot te stellen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntportaal van het St. Antonius. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest u hoe u dit eenvoudig doet. 

Mijn Antonius

In Mijn Antonius kunt u zelf 24 uur per dag, 7 dagen per week:
• afspraken maken en wijzigen;
• uw onderzoeksuitslagen bekijken;
• uw persoonsgegevens inzien en wijzigen;
• uw medicatieoverzicht inzien en medicatie of allergie toevoegen of wijzigen;
• herhaalrecepten aanvragen;
• een vraag stellen aan uw zorgverlener;
• een samenvatting van uw bezoek bekijken;
• vragenlijsten invullen ter voorbereiding op uw afspraak/behandeling.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Doel onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om te kijken of er eten vanuit uw maag in uw longen terechtkomt. Om dit zichtbaar te kunnen maken, wordt gebruikgemaakt van een radioactieve stof. Deze stof is ongevaarlijk, u proeft en voelt er niets van.

Verloop onderzoek

Het onderzoek verloopt als volgt:

  • Ziekenhuisopname: de avond voor het onderzoek meldt u zich rond 19.00 uur in het ziekenhuis op de verpleegafdeling waar u opgenomen wordt. U zult in het ziekenhuis blijven slapen.
  • Eiersalade: een half uur voordat u de eiersalade eet, krijgt u eerst 2 tabletten kaliumjodide die u moet innemen. Dit zorgt ervoor dat de radioactieve stof niet naar de schildklier zal gaan. Vlak voor het slapen gaan, krijgt u een boterham met eiersalade te eten. Aan de eiersalade is een licht radioactieve stof toegevoegd. U proeft hier niets van. Het is belangrijk dat u de eiersalade helemaal opeet. Direct na het eten moet u in bed gaan liggen en de rest van de nacht in bed blijven.
  • Scan: de volgende ochtend mag u gewoon ontbijten. Daarna gaat u (meestal rond 08.30-09.00 uur) naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Als u bent aangemeld, haalt een laborant u op voor de scan. Tijdens het maken van de scan komt u op een krukje tussen de camera te zitten. U mag daarbij de (meeste) kleding gewoon aanhouden. Alleen metalen op de borst, zoals sieraden of kleding met ritsen, vragen wij u af te doen voor de scan. De camera komt vlak tegen de borst en vlak tegen de rug te staan. Er worden 3 foto’s gemaakt die steeds zo'n 10 minuten duren. U voelt hier helemaal niets van. Soms is het nodig om hierna nog een aanvullende opname te maken. Deze duurt nog eens 20 minuten. In totaal duurt de scan dus ongeveer 45 minuten.
  • Totale duur: het totale onderzoek duurt vanaf circa 19.00 uur ’s avonds tot circa 10.00 uur de volgende ochtend.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Nazorg

Na het onderzoek wordt u eerst teruggebracht naar de verpleegafdeling, zodat u uw spullen kunt pakken. U mag daarna naar huis. U kunt dan gewoon alle bezigheden weer verrichten die u gewend bent.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter om niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. De onderzoeker mag u hierover geen informatie geven. De uitslag van bepaalde onderzoeken kunt u na 2 weken ook inzien in uw eigen dossier via Mijn Antonius.

Waarom duurt het onderzoek zo lang?

Op de nucleaire geneeskunde gebruiken we radioactieve stoffen om organen zichtbaar te maken. De hoeveelheid straling is erg klein. Om toch een goed beeld te krijgen is het nodig om lange tijd opnames te maken. Hoe langer de opname duurt, hoe meer straling de camera opvangt en hoe beter het beeld wordt.

Code
NG 36-O