Behandelingen & onderzoeken Longcentrum

Fit to Fly test

De Fit to Fly test, ook wel 'laag zuurstof ademen-test' genoemd, meet hoe het lichaam reageert op een zuurstofgehalte van 15%. Dit gehalte is gelijk aan het zuurstofgehalte hoog in de bergen of in een vliegtuig.

De test wordt gedaan als voorbereiding op een vliegreis of een verblijf in de bergen. Als het zuurstofgehalte te veel daalt tijdens de test is dit een indicatie om tijdens de vliegreis extra zuurstof te gebruiken. De longverpleegkundige/longarts regelt dit dan met de vliegmaatschappij.

Voorbereiding

Eten, drinken en medicijnen

U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. U mag dus van tevoren gewoon alles eten en drinken zoals u gewend bent. Ook uw medicijnen mag u gewoon blijven gebruiken.

Afspraak

 • Wij verzoeken u om 10 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn in verband met de administratieve afhandeling.
 • Als u bent opgenomen in ons ziekenhuis, dan wordt u naar de afdeling toegebracht.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Verloop van het onderzoek

 • Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de afdeling Longfunctie-onderzoek. Als u aan de beurt bent, neemt de laborant u mee naar de onderzoekskamer.
 • Eerst wordt uw longfunctie gemeten.
 • Daarna krijgt u plakkers op de borst voor een ECG (hartfilmpje).
 • U krijgt een bloeddrukband om de arm en een klemmetje op de vinger om het zuurstofgehalte te meten.
 • Vervolgens neemt de analist/arts wat bloed af uit een slagader in uw arm. De aangeprikte plek wordt met een drukverband verbonden.
 • Daarna krijgt u een kapje voor uw neus en mond met eventueel een zuurstofbrilletje in de neus. Het kapje is verbonden met een ballon die gevuld is met lucht met 15% zuurstof. (Ter vergelijking: gewone inademingslucht bevat ongeveer 21% zuurstof.) U ademt dan 30 minuten rustig in en uit.
 • Vervolgens wordt er weer wat bloed uit de slagader afgenomen om te meten hoeveel zuurstof er nu in uw bloed zit. Hierna mag het kapje af.
 • Eventueel neemt de laborant daarna nog een keer bloed af om te meten of het zuurstofgehalte weer op de beginwaarde terug is gekomen. Of dit nodig is hangt af van het gemeten zuurstofgehalte en hoe u zich voelt. De aangeprikte plek wordt met een drukverband verbonden.
 • Als u zich goed voelt mag u naar huis.

Goed te weten: het zuurstofgehalte in uw bloed zakt altijd wat bij deze test. Hoeveel is afhankelijk van de beginwaarde, uw longfunctie en uw lichamelijke conditie.

Duur van het onderzoek

U moet er op rekenen dat u voor dit onderzoek in totaal ongeveer 90 minuten in het ziekenhuis bent.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van de test krijgt u meestal vlak na het onderzoek van uw behandelend arts of de arts belt u op na het onderzoek.

Nazorg

Drukverband verwijderen

U mag thuis het drukverband na 2 uur verwijderen.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, longontsteking, sarcoïdose, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code LON 08-O

Terug naar boven