Met wie krijgt u te maken in het ziekenhuis?

Het jasje van... Angelique Groenendijk

Angelique Groenendijk

Angelique Groenendijk werkt al 23 jaar als obstetrieverpleegkundige bij St. Antonius Geboortezorg. Na al die jaren staat ze na een bevalling nog geregeld met tranen in haar ogen. “Elke geboorte, elk nieuw leven blijft heel bijzonder.”

Welk jasje draag je?

“Als ik op de kraam- en verloskamers aan het werk ben, draag ik het jasje van verpleegkundige. Als verpleegkundig consulent op de polikliniek draag ik mijn eigen kleding.”

Hoelang draag je het jasje al?

“Ik heb 22 jaar in Nieuwegein als obstetrieverpleegkundige gewerkt en sinds januari 2018 werk in het nieuwe geboortecentrum in Utrecht. Sinds januari 2019 hebben wij een leerunit, waar ik ook als leerunitcoach begeleiding geef. Sinds 1 april heb ik er nog een functie bij en werk ik elke donderdag als verpleegkundig consulent op de polikliniek Geboortezorg, afwisselend in Utrecht, Nieuwegein en Woerden.”

Wat zijn je belangrijkste taken in het ziekenhuis?

“Mijn taken als obstetrieverpleegkundige zijn heel divers. Je weet nooit wat je aantreft als je dienst begint. Dat kan zijn de zorg en begeleiding van kersverse moeders en hun partner, een bevalling, een geplande of spoedkeizersnede, assisteren bij een ruggenprik, voorlichting geven over bijvoorbeeld borstvoeding en leerlingen begeleiden op de leerunit. Als verpleegkundig consulent geef ik vrouwen voorlichting over zwangerschap, bevalling en kraamtijd.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“De diversiteit. Geen dag is hetzelfde.  Soms is er de rust om op een kraamkamer de moeder en baby te verzorgen en te vertroetelen na een vermoeiende nacht of zware bevalling. Het volgende moment is weer vol adrenaline en sta je bij een spannende bevalling. Een extra leuke bijkomstigheid is dat ik ontzettend leuke, enthousiaste, collega’s heb. We kunnen bij elkaar terecht voor een lach en een traan. En dan heb ik het over iedereen: verpleegkundigen, verloskundigen, artsen, secretaresse en roomservice. We weten dat we op elkaar kunnen bouwen.  Ook als er verdrietige momenten op de verloskamers voorkomen zijn we er voor elkaar. Ik zou dit team niet willen missen!”

Mooiste momenten?

“Als ouders je na een bevalling bedanken voor alle steun en begeleiding, dat ze het zonder jou niet gered hadden. Of als een baby na een moeilijke start dan toch begint te huilen en dus ademt. Ook de emoties van de ouders en familie als de baby geboren is, blijven mooi. Nog steeds sta ik ook met tranen in mijn ogen! Elke geboorte, elk nieuw leven blijft heel bijzonder!”

Terug naar boven