Met wie krijgt u te maken in het ziekenhuis?

Het jasje van... Carolien

carolien daams

Carolien Daams werkt als laborant in ons ziekenhuis. Ze werkt op de afdeling klinische neurofysiologie (KNF) en houdt zich bezig met het registreren van de functies van de hersenen, zenuwbanen en spieren. “Het allerleukste blijft de patiënt; die maakt altijd het verschil.”

Welk jasje draag je?

“Ik draag het jasje van gespecialiseerd onderzoekslaborant KNF (klinische neurofysiologie). Als ik tijdens een operatie aanwezig moet zijn, draag ik een OK-pak.”

Hoelang draag je dit jasje al?

“Mijn eerste laborantenjas droeg ik in juni 1984, alhoewel het toen nog een doorschijnende jurk was. In de jaren ’80 kreeg je bij je indiensttreding vier jurken. Die kon je niet dragen zonder onderjurk, want anders keek je er dwars doorheen. En je moest huidkleurige panty’s aan. Ik vond dat helemaal niets. In 1988 stopte ik met werken, omdat ik zwanger was. In 1997 ben ik weer begonnen.”

Wat zijn je belangrijkste taken in het ziekenhuis?

“Mijn werk als laborant KNF is erg divers. Ik doe onder andere onderzoek naar de werking van de hersenen (EEG), spieren en zenuwen, oog-, oor- en gevoelszenuwen en tremoren. Ook doe ik slaaponderzoeken, duizeligheidsonderzoeken en onderzoek ik de bloedvoorziening van de hersenen en bloedvoorziening in de hersenen. Ik ben soms ook aanwezig op de operatiekamer en controleer dan bijvoorbeeld of de bloedvoorziening naar de hersenen en/of ruggenmerg gewaarborgd blijft. Verder ben ik de opleidingscoördinator van zowel de vaatlaboranten als de KNF-laboranten.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Het allerleukste blijft natuurlijk de patiënt. De patiënt maakt altijd het verschil. Vrolijke patiënten, verdrietige patiënten, wonderlijke verhalen van patiënten, psychiatrische patiënten, kinderen, baby’s, maar ook overleden patiënten die van ons een EEG krijgen als er sprake is van orgaandonatie. Omdat het St. Antonius Ziekenhuis een opleidingsziekenhuis is, zien we heel veel arts-assistenten in opleiding tot neuroloog die hier op de KNF hun stage doen. Het is altijd leuk om beginnend artsen op te leiden.”

Mooiste momenten?

“Ik heb als KNF-laborant drie maanden op Curaçao gewerkt. Tijdens een vakantie op Curaçao ben ik in het ziekenhuis langsgegaan op de afdeling KNF. KNF is een heel klein wereldje. De hoofdlaborant vroeg of ik misschien een paar weken haar werk kon overnemen. Ze moest in februari op nascholing en dan zouden er geen gediplomeerde laboranten aanwezig zijn en dat mag niet. Ik ben toen 10 weken op Curaçao gaan werken. Een geweldige ervaring en de beste keuze ooit voor mij persoonlijk. Maar het mooiste moment voor mij is toch als een leerling net zo veel liefde voor het vak ontwikkelt en zijn/haar diploma haalt.”

Terug naar boven