Met wie krijgt u te maken in het ziekenhuis?

Het jasje van... Jan-Peter van Kuijk

Jan-Peter van Kuijk, interventiecardioloog

Jan-Peter van Kuijk werkt sinds 2010 in het St. Antonius Hartcentrum. Als interventiecardioloog is hij zowel op de polikliniek als op de behandelkamer te vinden. “Dat is het mooiste van mijn vak. Ik ben bij het gehele proces van de patiënt betrokken: van het eerste gesprek op de poli tot en met de behandeling op de hartcatheterisatiekamer.”

Welk jasje draag je?

“Als interventiecardioloog draag ik meerdere jasjes. Tijdens mijn spreekuren draag ik een witte doktersjas en op de hartcatheterisatiekamer draag ik beschermende kleding in de vorm van een loodschort. Dit omdat alle behandelingen die ik doe met behulp van röntgenstraling zijn. Over het loodschort gaat nog de steriele operatiekleding heen.“

Hoelang draag je het jasje al?

“Sinds 2010 werk ik in het St. Antonius Ziekenhuis. Eerst als cardioloog en sinds 2017 als interventiecardioloog.”

Wat zijn je belangrijkste taken in het ziekenhuis?

“Als interventiecardioloog houd ik spreekuren op de polikliniek en voer ik ook diverse behandelingen aan het hart uit op de zogenaamde hartcatheterisatiekamer. Ik ben gespecialiseerd in dotterbehandelingen bij patiënten met ernstig vaatlijden, vaak in combinatie met hartfalen. Daarnaast behandel ik ook patiënten met een verdikte hartspier en patiënten met longembolieën. Patiënten met hartfalen door vaatlijden hebben een risico op overlijden tijdens de ingreep. Daarom maken wij gebruik van het zogenaamde Impella systeem, een hartpomp dat tijdens de ingreep het hart ondersteunt. Ik heb dit systeem vorig jaar in ons ziekenhuis geïntroduceerd. Door gebruik te maken van deze nieuwste technieken kunnen wij deze patiënten toch op een relatief veilige manier behandelen. Daarnaast doe ik nog een aantal ingrepen bij meer zeldzame hartaandoeningen. “

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Als cardioloog werk ik zowel op de spreekkamer als de operatiekamer en dat vind ik meteen het mooiste aan mijn vak. Dat je bij het gehele proces van de patiënt betrokken bent: van de poli tot en met de behandeling op de hartcatheterisatiekamer. Ik zie veel patiënten die specifiek naar mij zijn doorverwezen uit ons eigen St. Antonius Hartcentrum, maar ook vanuit heel Nederland voor een second opinion. Vaak hebben deze patiënten veel klachten en vestigen al hun hoop op jou als expert. Het traject wat ik met hen in ga, geeft mij veel energie om alles te doen om hun klachten te verminderen.”

Mooiste momenten?

“Een succesvolle behandeling die leidt tot een tevreden patiënt zonder hartklachten is iedere keer weer een prachtig resultaat. De patiënten die ik op de polikliniek spreek hebben vaak veel klachten, die ook invloed hebben op hun kwaliteit van leven. Op het moment dat deze patiënten na behandeling terugkomen de poli en ze weer (bijna) alles kunnen doen, geeft mij dat veel energie. Zo kreeg ik deze week nog een berichtje van een dolgelukkige patiënt. Zij liet mij weten dat haar leven een stuk vrolijker is geworden, dat ze weer kan sporten en haar vrijwilligerswerk weer kan oppakken. Dat is toch waar je het voor doet.”

Terug naar boven