Met wie krijgt u te maken in het ziekenhuis?

Het jasje van... Jessica Klein

Jessica Klein, diëtist gespecialiseerd in nierziekten

Jessica Klein is als diëtist gespecialiseerd in nierziekten. Ze staat nierpatiënten bij die vanwege hun ziekte een speciaal dieet moeten volgen en regelmatig in het ziekenhuis komen. “Het is altijd weer een leuke uitdaging om samen het dieet af te stemmen. Ik vind het fijn dat ik hen op deze manier kan helpen en vaak zelfs een band met hen opbouw.”

Welk jasje draag je?

“Ik werk als diëtist op de dialyseafdeling en draag het jasje van de paramedicus, waar de diëtisten onder vallen. Het is een korte, witte jas met paarse mouwen.”

Hoelang draag je dit jasje al?

“Deze maand alweer 13 jaar!”

Wat zijn je belangrijkste taken in het ziekenhuis?

“Als diëtist heb ik mij gespecialiseerd in nierziekten. Ik geef dan ook dieetbegeleiding en -advies aan nierpatiënten op de poli, de dialyseafdeling en in de kliniek. Dialysepatiënten krijgen altijd advies van een diëtist, omdat zij een zout- en in sommige gevallen ook een vochtbeperkt dieet moeten volgen. Daarnaast kunnen nierpatiënten kampen met afwijkende bloeduitslagen in onder andere kalium en fosfaat en/of met ondervoeding of overgewicht.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Het afstemmen van het dieet op de persoonlijke omstandigheden en wensen van patiënten vind ik altijd weer een leuke uitdaging. Soms zien patiënten door de bomen het bos niet meer. Bijvoorbeeld als ze naast een nierziekte ook een dieet volgen in verband met diabetes. Ik vind het fijn als ik deze patiënten kan helpen door ze goede handvatten te geven. Het werken met een chronische patiëntengroep vind ik heel leuk. Je leert hierdoor de mens achter de zieke patiënt kennen en bouwt veelal een band met de patiënt op. Daarnaast vind ik de samenwerking met mijn directe collega’s, maar ook de andere collega’s op de dialyseafdeling erg fijn.”

Mooiste momenten?

“Een patiënt stapte mijn spreekkamer binnen niet goed wetende wat ze kon verwachten. De nefroloog had een afspraak bij mij geadviseerd, maar ze stond daar zelf wat sceptisch tegenover. Toch wilde ze het wel proberen. Gaandeweg kreeg ze steeds meer inzicht in wat ze zelf kon doen om bepaalde bloeduitslagen te verbeteren en werd ze steeds beter in de variatiemogelijkheden binnen haar dieet. Hier werd ze erg enthousiast van. Ze werkte als redacteur bij een magazine over blaas- en nierkanker en heeft uiteindelijk meerder artikelen geschreven over de meerwaarde van een bezoek aan een (nier)diëtist. Verder heb ik een hemodialysepatiënt behandeld die flink wat kilo’s moest afvallen om voor een niertransplantatie in aanmerking te komen. Het lukte hem maar niet. Met behulp van een streng dieet is het hem onder mijn begeleiding uiteindelijk toch gelukt de vereiste kilo’s af te vallen. Inmiddels is hij met succes getransplanteerd! Het maakt mij trots dat we dat samen voor elkaar hebben gekregen!”

Terug naar boven