Met wie krijgt u te maken in het ziekenhuis?

Het jasje van... Jorrit Hoff

jorrit hoff

Jorrit Hoff werkt sinds 2004 in het St. Antonius Ziekenhuis. Als neuroloog heeft hij zich gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. “Parkinson is helaas een chronische ziekte. Dat betekent dat je mensen met Parkinson langdurig kunt helpen zo goed mogelijk met de ziekte te leven en hen in de loop van de jaren ook goed leert kennen.”

Welk jasje draag je?

“Ik draag een doktersjas en werk daarmee vooral op de polikliniek en soms op de verpleegafdeling of Spoedeisende Hulp.”

Hoelang draag je het jasje al?

“Ik draag een doktersjas sinds het begin van mijn coschappen in Leiden in 1993. Sinds 1995 werk ik als arts, eerst als arts-onderzoeker en neuroloog-in-opleiding, en vanaf 2004 als neuroloog in het St. Antonius Ziekenhuis.”  

Wat zijn je belangrijkste taken in het ziekenhuis?

“Een neuroloog behandelt mensen met ziekte van de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en sommige spierziekten. Ik heb als aandachtsgebied de ziekte van Parkinson en aanverwante bewegingsstoornissen en begeleid heel veel mensen die met Parkinson leven. Parkinson is een ingewikkelde ziekte die behalve het bewegen (traagheid, stijve spieren, beven, valneiging) ook je denkvermogen, stemming, slaap, darmen en blaas en bloeddrukcontrole kan beïnvloeden. De beweegproblemen kunnen we met medicijnen verbeteren. Als later de tabletten niet meer goed genoeg werken kunnen we medicatie continu met pompjes toedienen of mensen behandelen met een operatie met elektrodes in het hoofd, zogenaamde diepe-hersenkernstimulatie. Naast de patiëntenzorg ben ik een dag per week medisch manager van het programmateam Juiste Zorg, Juiste Plek, Juiste Kosten. Vanuit dit team werken we aan het opvangen van de stijgende vraag aan medische zorg met hetzelfde aantal zorgverleners en dezelfde kosten.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Parkinson is (helaas) een chronische ziekte die steeds meer klachten geeft. Dat betekent dat je mensen met Parkinson in de loop van de jaren goed leert kennen en langdurig kunt helpen zo goed mogelijk met de ziekte te leven. Zorg voor Parkinson is teamsport dus dat doen we samen met parkinsonverpleegkundige, revalidatiearts, psychiater, specialist ouderengeneeskunde, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en huisarts. We werken in Utrecht en omgeving steeds nauwer samen. Het is leuk om samen met andere zorginstellingen in de regio te kijken hoe we de zorg voor Parkinson steeds verder kunnen verbeteren.”

Mooiste momenten?

“Het is elke keer prachtig als mensen na het aanbieden van pomptherapie of een operatie weer veel beter functioneren. Het meest geraakt ben ik wanneer mensen na een langdurige behandelrelatie – en wanneer je toch een band met elkaar hebt opgebouwd –  voorgoed afscheid komen nemen omdat het overlijden thuis aanstaande is.” 
 

Terug naar boven