Met wie krijgt u te maken in het ziekenhuis?

Het jasje van… Margo Pijpker

Margo Pijpker

Margo Pijpker is een van de weinige medewerkers die tijdens haar werk in ons ziekenhuis geen herkenbaar jasje draagt. Ze is familiebegeleider en begeleidt familieleden van patiënten die op de Intensive Care en Medium Care liggen. “Ik heb prachtig werk, ondanks dat het af en toe ook wel heftig kan zijn.”

Welk jasje draag je?

“Ik heb geen herkenbaar jasje, maar mijn eigen kleding. Ik zorg er wel voor dat ik representatieve kleding draag en kies meestal voor een nette broek of jurkje. Als familiebegeleider wil ik zorgen voor een gelijke situatie met de familie van patiënten. Door mijn eigen kleding te dragen, is voor de familie de drempel lager om mij aan te spreken.”

Hoelang draag je 'het jasje' al?

“Sinds 2006 werk ik als familiebegeleider op de Intensive Care en Medium Care (IC/MC) bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.”

Wat zijn je belangrijkste taken in het ziekenhuis?

“Samen met nog twee andere collega’s begeleid ik familieleden van patiënten die bij ons op de IC en MC liggen. Zo vangen we bijvoorbeeld familie van patiënten op die een zware hartoperatie ondergaan en geven we voorlichting over de eerste uren na de operatie, zodat de familieleden weten wat ze ongeveer kunnen verwachten. We zorgen ervoor dat er na afloop een persoonlijk gesprek is met de thoraxchirurg over hoe de operatie is gegaan."

"Naast geplande operaties begeleiden we ook familie van patiënten die met spoed worden opgenomen. Dit zijn vaak heftige opnames. De verpleegkundige heeft de handen vol om goed voor de patiënt te zorgen en wij zorgen voor de eerste opvang van familieleden, die vaak vol emoties zitten. Als een patiënt overlijdt, zorgt de verpleegkundige in principe voor de begeleiding van de familie, maar omdat wij voor het overlijden ook vaak al veel contact hebben met de familie, proberen wij hierin ook ons steentje bij te dragen. Dankzij de vele gesprekken die we met de familie hebben, kunnen we goed inschatten wanneer behoefte is aan professionele hulp van maatschappelijk werk of geestelijke verzorging en we regelen dit vervolgens ook. Verder geven we antwoord op alle praktische vragen, zoals het reserveren van een logeerkamer, opnameverklaringen, visumaanvragen en overlijdensverklaringen.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Het mooiste aan mijn werk is dat ik ervoor kan zorgen dat stress bij familie die vaak vol emoties bij ons binnenkomt minder wordt. Dit probeer ik te doen door de juiste informatie te geven en ze waar nodig gerust te stellen. Mijn dagen zijn nooit hetzelfde. Ik vind die afwisseling fijn. Net als de dankbaarheid van families. Familie vindt het vaak zo fijn dat ze op een rustige manier worden opgevangen, ondanks dat het soms ook niet goed afloopt. Dat maakt het bij elkaar heel mooi werk, ondanks dat het af en toe ook wel heftig kan zijn.”

Mooiste momenten?

“De mooiste momenten zijn die wanneer patiënten na een ernstige operatie weer wakker worden en te horen krijgen dat ze helemaal kunnen herstellen. Ook de gesprekken die je met familieleden hebt, zijn stuk voor stuk erg bijzonder. Het zijn vaak prachtige gesprekken op het kwetsbaarste moment in hun leven. Het is heel mooi om daar deel van uit te maken en op zo’n moment wat voor hen te kunnen betekenen.”

Terug naar boven